Šimon Peres, stariji izraelski državnik, izabran je juče za devetog predsednika Izraela u takmičenju koje je oživelo njegovu kampanju da šest decenija dug politički staž okonča u predsedničkoj palati, na poziciji koja je zaprljana optužbama za silovanje protiv predsednika Moša Kacava.

Šimon Peres, stariji izraelski državnik, izabran je juče za devetog predsednika Izraela u takmičenju koje je oživelo njegovu kampanju da šest decenija dug politički staž okonča u predsedničkoj palati, na poziciji koja je zaprljana optužbama za silovanje protiv predsednika Moša Kacava. Peres iz vladajuće partije Kadima dobio je podršku 86 od ukupno 120 poslanika u Knesetu u drugoj rundi glasanja u kojoj je bio jedini kandidat. Dvojica njegovih rivala Reven Rivlin iz Likuzda i Kolet Avital iz Laburističke partije povukli su se iz trke pošto je Peres stekao veliku prednost u prvoj rundi glasanja.
Novi predsednik osamdeset trogodišnji Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir, do sada je bio na mnogim ključnim mestima u državi. Zakletvu na mesto novog predsednika Izraela Peres će položiti 15. jula. Mesto predsednika čiji mandat traje sedam godina uglavnom je ceremonijalno u Izraelu i na toj funkciji obično se nalaze uticajni državnici i mislioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari