Sindikat nauke: Stvara se sumnja da Vlada i MP ne rade u interesu istraživača 1Izvor: Medija centar

Sindikat nauke saopštio je juče da se ne slaže sa načinom na koji su Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije postupili u procesu izbora direktora Instituta za primenu nuklearne energije, u trenutku kada su raspustili Upravni odbor pre nego što je ovo telo dobilo priliku da se izjašnjava o kandidatima za direktorsko mesto.

– Sporan je akt Vlade o razrešenju predsednika i članova UO Instituta INEP, iz razloga što nije dato nikakvo obrazloženje, zbog čega se Vlada odlučila na ovu meru. Ovakav postupak Ministarstva i Vlade, mogu da dovedu javnost u sumnju da Vlada i Ministarstvo imaju namere koje nisu od interesa za zaposlene u Institutu i zato razumemo vašu zabrinitost i ne slažemo se sa takvim načinom rada Vlade i Ministarstva.
Sindikat će se, zajedno sa institutima, boriti i zahtevati veću transparentnost u radu Vlade i Ministarstva, kada je u pitanju procedura za izbor direktora instituta i drugih svojinskih i organizacionih promena u radu instituta – navedeno je na sajtu Sindikata.

Ovo mišljenje sindikat je dao nakon što je na njegovu adresu stiglo pismo koje je potpisala Nataša Ilić, predsednica Naučnog veća INEP-a, u kome se objašnjava kako je tekao proces izbora direktora, o čemu je Danas već pisao.

Taj proces je između ostalog bio obeležen raspuštanjem UO pre nego što je ovo telo dobilo priliku da se izjasni o kandidatima, ali i promenom uslova konkursa, tako da izostavi nekoliko uslova, između ostalog i oni koji se odnose na iskustvo u međunarodnoj saradnji i rukovodećim pozicijama.

I dok su u Ministarstvu prosvete tvrdili da je prvobitan konkurs izmenjen jer je bio nezakonit iz INEP-a su naveli da su postupali u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari