Sindikat: Obdukcija potvrdila da je vojnik tokom vežbe na Pešteru umro zbog trovanja gasom 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Stariji vodnik prve klase Vojske Srbije Dejan Stojković preminuo je od trovanja gasom tokom vežbe na poligonu „Pešter“ u junu ove godine, saopštio je Vojni sindikat Srbije (VSS) pozivajući se na obdukcioni nalaz.

VSS piše da je obdukcioni nalaz potvrdio ono što su Stojkovićeve kolege i učesnici vežbe na Pešteru, znali još tog dana kad je on vršeći svoju službu izgubio život.

„Ministarstvo odbrane, Generalštab i država kao poslodavac, još jednom su pali na ispitu časti i morala. Posle niza vanrednih dogadjaja sa smrtnim posledicama, оvaj slučaj je ozbiljno poljuljao poverenje pripadnika vojske i javnosti u vojni vrh. Sad je završna reč na tužilaštvu koje vodi istragu“, navodi se u saopštenju.

Naglasili su da očekuju da se utvrdi odgovоrnost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe.

„Nadamo se da je ovo poslednji put da organizacijom jedne isključivo vojne aktivnosti upravljaju i rukovode Nenad Miloradović i trgovci oružjem“, dodao je VSS.

VSS će na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja predložiti da Stojković bude posthumno odlikovan jer je svoj život „položio časno vršeći svoju vojničku dužnost“, a njegovoj porodici pružiće materijalnu i pravnu pomoć.

Stojković je priminuo 24. juna pošto mu je iznenada pozlilo tokom vežbe na poligonu „Pešter“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari