Sindikat obrazovanja Srbije traži povećanje plata za 25 odsto 1Izvor: N1

Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) traži povećanje zarada zaposlenima u prosveti u narednoj budžetskoj godini za 25 odsto i izjednačavanje cene rada za sve delatnosti u sistemu obrazovanja, kao i da se smanji broj učenika u odeljenju na 24.

 

Ovu odluku doneo je Republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije i uputiće je Vladi i resornom ministarstvu.

Na sednici Republičkog odbora je odlučeno da se nadležnim državnim organima da rok do 2. novembra, što je konačan rok za formiranje Vlade i ministarstava, da započnu pregovore o pomenutim zahtevima.

„U protivnom ćemo preduzeti sve oblike sindikalne borbe uključujući i štrajk. Republički odbor je doneo odluku da nova školska godina počne redovnim održavanjem nastave“, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica SOS Valentina Ilić.

Ovaj sindikat podseća da je na sastanku u Ministarstvu prosvete 26. avgusta saopšteno da će za obrazovanje u narednoj godini povećanje plata biti 12,5 odsto, što je, ocenjuju, nedovoljno s obzirom na rast cena, projektovanu inflaciju do kraja godine i povećanje minimalne zarade od oko 14 odsto.

„Smatramo da naš zahtev za povećanje zarada za 25 odsto sprečava dalju kompresiju zarada i da će znatno podići prosek plata u prosveti u odnosu na republički prosek“, poručuju iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Kažu i da je od 2016. godine zbog neujednačenog povećanja plata, u prosveti postoje tri različite cene rada u okviru iste delatnosti.

Zaposleni u visokom obrazovanju i studentskom standardu imaju nižu cenu rada od zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, domovima učenika i predškolskim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari