Sindikat obrazovanja Srbije: Uvesti onlajn nastavu i rad u svim delatnostima obrazovanja 1Foto: Beoinfo (arhiva)

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić ponovo je danas uputila apel premijerki Ani Brnabić, ministru prosvete Branku Ružiću i Kriznom štabu da ustanove obrazovanja pređu na onlajn nastavu, zbog kako navodi, sve teže opšte epidemijske situacije i sve većeg broja zaposlenih na bolovanju, što dovodi u pitanje izvođenje nastave.

Prema današnjoj odluci, učenici nižih razreda osnovnih škola nastaviće od iduće nedelje da pohađaju redovno nastavu u školama, dok će učenici viših razreda, kao i učenici srednjih škola, nastavu pratiti od kuće.

Učenički i studentski domovi, kao i predškolske ustanove nastavljaju redovan rad, podsećaju iz Sindikata. Oni traže da se za predškolske ustanove uvedu obavezne potvrde o radnoj angažovanosti oba roditelja, kako bi se rasteretio rad.

„Svesni smo ekonomskog značaja funkcionisanja realnog sektora, ali upozoravamo da u ovako teškim okolnostima moramo da mislimo kako na zdravstveni sistem, tako i na ljudse resurse u svim oblastima da bi celokupan sistem bio održiv“, navodi Valentina Ilić u saopštenju.

Ona dodaje da su nekoliko puta kao sindikat upozoravali na alarmantno stanje, te u cilju ublažavanja trenutne epidemiološke situacije, traže da se u svim delatnostima obrazovanja pređe na onlajn nastavu i rad.

„Smatramo da bi u ovom trenutku trebalo obustaviti neposrednu nastavu u ustanovama obrazovanja, od predškolskog do visokog, do smirivanja krize, kako bi sačuvali zdravlje zaposlenih i dece“, navodi predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari