Sindikat obrazovanja traži od Vlade video nadzor i veći broj stručnih saradnika u školama 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Sindikat obrazovanja Srbije predložio je danas Vladi, podom situacije u obrazovanju posle tragedije u beogradskog školi „Vladislav Ribnikar“, niz mera, uključujući i povećenje broja stručnih sardanika, a posebno psihologa u školama.

Na sednici predsedništva Republičkog odbora tog sindikata Vladi je predloženo da se u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama obezbede policajci i video nadzor, radi veće bezbednosti dece i zaposlenih, piše u saopštenju.

U Sindikatu smatraju da je potrebno da se smanji broj učenika u odeljenjima sa dosadašnjih 30 na 24 učenika, „zbog kvalitetnijeg obavljanja obrazovno – vaspitnog rada i posvećenosti svakom učeniku ponaosob“.

Sindikat je predložio da se obezbedi i veći broj ličnih pratilaca i asistenata u školama i predškolskim ustanovama koja uključuju u vaspitno-obrazovni proces decu sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Traži da se izmeni i Krivični zakonik Srbije tako što će se uvesti novo krivično delo: „Napad na zaposlenog u ustanovama obrazovanja“ i da primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru počne od 1. januara 2024.

Predložio je da budu smanjene i administrativne obaveze zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

Sindikat obrazovanja Srbije predložio je da se osnovne škole u Srbiji nazovu po imenima nastradalih u školi „Vladislav Ribnikar“, u znak sećanja i kao opomena za buduće generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari