Sindikat pravosuđa Srbije: Ne želimo kolektivni ugovor koji je nepovoljniji od zakona 1Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Sindikat pravosuđa Srbije saopštio je da je „netačna izjava premijerke Ane Brnabić“ da taj sindikat „odbija da potpiše“ poseban kolektivni ugovor za državne organe koji zadržava posojeća i uvodi nova prava, a da je tačno da taj sindikat ne želi da potpiše kolektivni ugovor koji je „nepovoljniji od zakona“.

Iz tog sindikata su ocenili da Brnabić „nije iskrena povodom najavljenog povećanja zarada“, jer da jeste, kako navode, „znala bi da se pod zaradom smatraju sva primanja iz radnog odnosa“ pa bi povećanje zarada predstavljala i „isplata na ime naknada za topli obrok i regres“.

„Sindikat pravosuđa Srbije potpisivanjem kolektivnog ugovora bez ovih naknada ne želi da zaposleni imaju manja prava od onih koja su utvrđena zakonom, a što je odredbom člana 8. Zakona o radu izričito zabranjeno“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da taj sindikat jeste za poštovanje zakona, ali „ne selektivno već dosledno“, kao i da Zakon o radu propisuje da zaposleni „ima pravo na naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora i da se visina tih naknada utvrđuje kolektivnim ugovorom“.

„Tačno je da Sindikat pravosuđa Srbije neće da potpiše kolektivni ugovor bez ovih naknada jer bi to bilo suprotno odredbama zakona“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari