Sindikat predškolstva: Četvrtina zaposlenih ostaće bez povećanja plata 1Vrtić u Zrenjaninu,, Foto: https://www.predskolskazr.edu.rs/

Dok država na sva zvona govori o povećanju plata od 5,5 odsto za sve zaposlene u školstvu, za čak četvrtinu ovih ljudi to nije istina, poručuju iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

„Nije tačno da će svi zaposleni u predškolskim ustanovama, kao što se često govori, dobiti povećanje plate. Naime, osam grupa zaposlenih sa prvim, drugim, trećim i četvrtim stepenom stručne spreme danas imaju plate koje se po uredbi obračunavaju ispod minimalne zarade i kojima poslodavac isplaćuje minimalac. Reč je o spremačicama, servirkama, kuririma, vešarkama, radnicima u kuhinji, kuvarima, pekarima, vozačima i majstorima. Oni čine skoro 24 odsto svih zaposlenih u predškolstvu. Od njih će samo zaposleni sa četvrtim stepenom, čiji je broj na nivou statističke greške, uspeti da preskoče minimalac i njima će se plata povećati za tri odsto, odnosno za 1.200 dinara“, saopštili su iz Sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja i zatražili izmenu uredbe o finaniranju kako bi svi zaposleni dobili povećanje od 5,5 odsto od 1. jula.

Iz tog sindikata podsećaju da svake godine već od kraja leta država počinje da govori o tome koliko će od 1. januara naredne godine biti veći minimalac, stvarajući sliku u medijima da je to već realnost, iako pola godine ovi radnici i dalje primaju stari iznos.

„Sada se otišlo i korak dalje, pa je već početkom juna najavljeno povećanje za javni sektor od 10 odsto koje treba da se primeni od 1. januara. Na pregovorima sa državom, u radu naše Radne grupe, kao i u javnim nastupima, nosioci vlasti već govore o ovim fiktivnim obračunima za 2024. godinu kao da su realnost, iako naši zaposleni još šest meseci treba da opstanu na minimalcu od (u proseku) 40.020 din. Povrh toga, u ovom trenutku ne znamo niti kolika će biti minimalna cena rada od januara, niti kolika će biti inflacija, odnosno potrošačka korpa“, navode iz sindikata.

Oni podržavaju zahtev Saveza samostalnih sindikata Srbije čiji su član da se minimalac urgentno koriguje već u toku ove godine i izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 50.000 dinara.

„Želimo da još jednom podsetimo ko su naše koleginice i kolege koje rade na minimalcu: to je upravo tehnička služba, a pre svega spremačice i kuhinja, za koju vlast već vidi rešenje u takozvanom autsorsingu, odnosno „otuđenju“. Ideja je da se ovi poslovi, kao navodno dodatni u predškolstvu, prenesu na privatnike, koji bi vrtićima pružali ove usluge. Navodno, tako će biti prostora za veće plate vaspitačica, jer se stavka za plate ne sme povećavati, između ostalog i zbog preuzetih obaveza prema MMF-u“, navodi se u saopštenju.

Sindikat čvrsto stoji na stanovništvu da ovo nisu dodatni poslovi u predškolstvu, već neotuđivi deo staranja o deci predškolskog uzrasta.

“ I roditelji i vaspitači žele da nastave da u našim spremačicama, servirkama i kuhinjskom osoblju vide pouzdane članove tima jednog vrtića odnosno predškolske ustanove, a da bi to bio slučaj, oni moraju imati istog poslodavca, istu sigurnost posla i iste beneficije kao i vaspitno i obrazovno osoblje. Radnicima u tehničkoj službi vlast maše navodno većim platama ako pređu kod privatnika i budu spoljni pružaoci usluga. Međutim, ono što njih čeka u takvom scenariju je neplaćeni prekovremeni rad, veće opterećenje posla, gubitak beneficija iz kolektivnog ugovora, uključujući dane godišnjeg odmora, jubilarne nagrade i solidarne pomoći, a konačno i praktično gubitak prava na bolovanje“, kažu u Sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari