Sindikat Radio televizije Srbije: Dvostruko smo poniženi 1Foto: BETAPHOTO EMIL VAS

Strukovni sindikat RTS-a obratio se čelnicima te kuće i generalnom direktoru Draganu Bujoševiću, tražeći hitan sastanak jer su, kako navode, dvostruko poniženi.

U pismo koje je potpisao predsednik Sindikata, Dragomir Milošević, navodi se nezadovoljstvo zaposlenih uslovima rada ali i načinom na koji se uređuje javni servis.

Sindikat je podsetio čelnike RTS na Zakon o javnim medijskim servisima, posebno naglašavajući odredbe o poštovanju profesionalnih standarda i kodeksa: „Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to poštuju“. Takođe se podseća na odredbu: „Radi omogućavanja građanima da formiraju sopstveno mišljenje o pojavama, događajima i ličnostima, obezbeđuje se raznovrsnost izvora informacija i medijskih sadržaja“.

Strukovni sindikat RTS-a ističe da je javni servis dužan da izveštava pravovremeno i nepristrasno, da omogući izražavanje ideja i mišljenja koja su zastupljena u zajednici, da podstiče na raspravu u duhu tolerancije, o svim temama od interesa za javnost, da proizvodi raznovrsne programske sadržaje i da teži najvišem nivou kvaliteta usloga.

U pismu adresiranom i na predsednika UO RTS-a Vladimira Vuletića, pomoćnika generalnog direktora Milivoja Mihajlovića, zamenicu Ivanu Miković i generalnog sekretara RTS-a Stanislava Veljkovića ukazuje se i na nezakonito uvođenje novih dodatnih poslova zaposlenima bez aneksa Ugovora o radu i adekvatne nadoknade.

Takođe se ukazuje na nezakonito nagrađivanje zaposlenih na rukovodećim pozicijama zbog kojih se radnici RTS-a, kako navode, osećaju dvostruko poniženim.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević juče nije odgovorio na pitanje Danasa da li je primio pismo Sindikata i da li će se sastati sa njegovim predstavnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari