Sindikat Sloga: U Srbiji se gotovo ništa ne čini na unapređenju položaja dece i njihovih prava 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji se nedovoljno, ili gotovo ništa ne čini na unapređenju položaja dece i njihovih temeljnih prava, posebno dece iz osetljivih i diskriminisanih grupa koja žive u siromaštvu. Deca trpe nasilje u porodici, školi, ulici, ocenju iz Sindikata Sloga povodom Svetskog dana deteta.

Ovaj dan obeležava se 20. novembra širom sveta na osnovu Konvencije o pravima deteta koju je 1989. godine usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

„Skreće nam pažnju da kao država i društvo nismo u potpunosti shvatili svoju ulogu prema deci, na probleme sa kojima se ona suočavaju, kao i na značaj svih onih koji učestvuju u njihovom odrastanju, posebno obrazovanju“, navodi se u saopštenju Sloge.

Deca se, kako naglašava Sloga, sve češće radno angažuju na poslovima koji štete njihovom zdravlju i razvoju.

„Zbog ubrzanog socijalnog raslojavanja, deca iz siromašnih porodica se sve više isključuju iz obrazovnog sistema, posebno grupa sa hendikepom, a u porastu je i vršnjačko nasilje. Posebno smo zabrinuti zbog povećavanja njihove agresivnosti prema onima koji ih vaspitavaju, na šta upozorava i nedavni incident u Tehničkoj školi u Trsteniku kada su učenici ponižavali profesorku, snimali mobilnim telefonom i delili na društvenim mrežama“, navodi Sloga.

Takođe dodaju da je moral kod mladih ozbiljno urušen, te da nam „sve više izmiče kontroli i odvodi generacije u nepismenost, agresivnost i svodi na nivo prostakluka, otimačine i sile jačeg, čemu danas svi svedočimo, a poput nojeva zabijamo glave u pesak“.

„Zadatak svakog od nas je da shvatimo da su mladi pokretači i kreatori svih budućih promena, da njihove potrebe mora da se čuju, a mi treba da ih saslušamo i pružimo im realnu podršku u svakom pogledu, kroz porodicu, sistem i društvo u kojem živimo. Posebnu pažnju moramo da obratimo na prosvetne radnike i da ih ne doživljavamo kao „dadilje“ za čuvanje naše dece dok smo mi na poslu, a na državi, odnosno vlasti je da svima pruži adekvatnu podršku u kvalitetu života, što ona trenutno to ne čini, već nas sve zajedno gura u dublje siromaštvo i socijalno raslojavanje“, zaključuju u Sindikatu Sloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari