Sindikat visokog obrazovanja Srbije podržava zahteve Senata UB: "Tražimo izjednačavanje cene rada sa drugim nivoima obrazovanja" 1Foto: Pixabay/ElasticComputeFarm

Sindikat visokog obrazovanja Srbije (SVOS) pridružuje se i podržava zahteve Senata Univerziteta u Beogradu i akademske zajednice u kome se traži hitno rešavanje problema finansiranja visokog obrazovanja.

Oni su u svom saopštenju izneli četiri zahteva koja se moraju ispuniti.

Prvi je da prioritetno i u najkraćem roku bude urađeno „izjednačavanje cene rada sa drugim nivoima obrazovanja uz korekciju koeficijenata za radna mesta koja se sada od strane države finansiraju u iznosu manjem od minimalne zarade“.

– Zatim, potpisivanje izmena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora i prestanak višegodišnje diskriminacije zaposlenih u visokom obrazovanju u odnosu na ostale nivoe obrazovanja. Obezbeđivanje sredstava u budžetu za isplatu naknada predviđenih Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u visokom obrazovanju – jubilarnih nagrada, otpremnina, i drugo. Pridružujemo se zahtevu da država u potpunosti preuzme finansiranje materijalnih troškova fakulteta – navodi se u saopštenju.

Oni pozivaju lokalne samouprave i javna preduzeća da pomognu u prevazilaženju problema finansiranja visokoškolskih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari