Sindikat Zrenjaninske gimnazije zatražio izjašnjavanje o suspendovanoj profesorki 1Foto: M. P. / Danas

Zaposleni u Zrenjaninskoj gimnaziji su zatečeni i neprijatno iznenađeni odlukom direktora škole da suspenduje i pokrene disciplinski postupak protiv naše koleginice, profesorke sociologije, Senke Jankov, saopštila je danas Sindikalna organizacija Zrenjaninske gimnazije.

Saopštenje stiže nakon što je sinoć održan sastanak, na kome se pojavila polovina članstva i polovina zaposlenih u ovoj školi.

Kako navode, svesni su da „odluka direktora nije autonomna“ i traže od članova Školskog odbora iz redova Nastavničkog veća da, u žalbenom postupku, ne glasaju za odluku o suspenziji i pokretanju disciplinskog postupka.

„Nadamo se da će istu odluku doneti i članovi Školskog odbora iz redova Saveta roditelja. Ovo što se danas dešava Senki Jankov, u budućnosti, može se desiti svakome od nas. Danas je bitno pokazati zajedništvo i solidarnost. Zato joj pružamo punu podršku“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik sindikata, profesor Nikola Tankosić.

On je, pri tom, najavio da planira da napusti od 1. septembra mesto predsednika sindikata Sindikalne organizacije Zrenjaninske gimnazije.

„Nadam se da će do tada biti okončana suspenzija ili će se o tome odlučivati u sudskom postupku. Na sastanku je bilo manje od polovine članova sindikata i manje od polovine zaposlenih. To doživljavam kao jedan vid nepoverenja prema mome radu“, izjavio je za Danas profesor Zrenjaninske gimnazije Nikola Tankosić.

Sindikalna organizacija Zrenjaninske gimnazije navela je i da je Senka Jankov poznata po velikom broju aktivnosti u školi i van nje, koje su doprinele da se za Zrenjaninsku gimnaziju čuje i sazna u čitavom regionu i dalje u instranstvu.

„Po našem mišljenju, pozivanju na član 113. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nema mesta, jer ne vidimo da u njenom postupanju postoji stranačko delovanje unutar škole“, navedeno je.

U saopštenju Sindikalne organizacije Zrenjaninske gimnazije navode se pedagoški rezultati profesorke Senke Jankov – podizanje kritičke svesti kod mladih, razvoj i negovanje veštine samorefleksije vremena u kojem žive, podsticanje na aktivno učešće u raznim društvenim procesima.

„Zato i začuđuje što se poseglo za drastičnom kaznom prema njoj, bez ikakve provere i analize, bukvalno „preko kolena“, naveo je sindikat.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari