Sindikati i forumi škola: Za koga radi Sindikat radnika u prosveti Srbije 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Forum srednjih stručnih škola, Forum beogradskih gimnazija i Sindikat obrazovanja Požarevac kritikovali su danas Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS), navodeći da je više od osam godina prošlo od kako su poslednji put birani njegovi rukovodeći organi, a da je predsednik tog sindikata već osam godina u penziji.

„Time je ova sindikalna organizacija, koja okuplja više od 10.000 zaposlenih u prosveti, dovedena do ivice apsurda“, naveli su u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je predsednik SRPS Slobodan Brajković od 31. avgusta 2013. godine u penziji, ali se i dalje predstavlja kao predsednik tog sindikata „sprečavajući različitim zakulisnim radnjama sazivanje kongresa na kojem bi bilo izabrano novo rukovodstvo sindikata“.

U saopštenju se dodaje i da su o svim postupcima koje smatraju nezakonitim više puta upozoravali nadležne u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a da je osim toga pokrenut i postupak pred sudom.

„Uprkos navedenom, Brajković je i od prethodnog i od sadašnjeg ministra prepoznat kao relevantan sagovornik po svim važnim pitanjima za funkcionisanje prosvete, a sudski postupak ulazi u petu godinu trajanja, bez izgleda da bude okončan u skorijem trenutku. Kome odgovara Slobodan Brajković na mestu predsednika drugog po veličini prosvetnog sindikata i zašto do sada ni sud ni nadležna tela u Ministarstvu prosvete nisu reagovali na adekvatan način“, upitali su u saopštenju organizacije.

One dodaju da će 30. avgusta u Pres centru u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu u 10.30 biti održana konferencija za novinare, na kojoj će predočiti „očigledne dokaze“ za Brajkovićevo „kršenje zakona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari