Sindikati predškolstva nisu optimisti da će lokalne samouprave isplatiti po 10.000 dinara zaposlenim u vrtićima 1

„Verujem da od toga nema ništa“. Ovim rečima Suzana Lazarević, predsednica Odbora predškolskog vaspitanja i obrazovanja Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ komentariše za Danas najavu ministra finansija Siniše Malog da će država preporučiti lokalnim samoupravama da isplate pomoć od 10.000 dinara zaposlenima u predškolskim ustanovama.

Mali je najavio da od danas počinje isplata jednokratne novčane pomoći koju će dobiti svi u resoru obrazovanja i nauke, osim zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Na zahtev Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja da ih hitno prime na razgovor nisu odgovorili ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ni ministar finansija Siniša Mali, a predsednica tog sindikata Bosiljka Jovanović takođe nije optimista da će lokalne samouprave poslušati preporuku i isplatiti pomoć radnicima u vrtićima.

– Preporuka je bila i 2019. godine pa je mnoge lokalne samouprave nisu poslušale. Tada je pisalo da je Vlada saglasna da lokalne samouprave isplate po 5.000 dinara kao raziliku za četiri meseca za koje smo greškom ostali bez uvećanja zarada za dva odsto. U dopisu ministru finansija i predsedniku sam naglasila da se ne zaboravi Kosovo i Metohija čije lokalne samouprave nemaju sopstvena sredstva, nego sav novac dobijaju od Republike. Prošli put takođe nisu dobili, izuzev Kosovske Mitrovice – kaže Jovanović za Danas.

I ona i Suzana Lazarević kaže da su zaposleni u predškolskim ustanovama razočarani što su i ovog puta zaobiđeni i što ih ne smatraju delom prosvete.

– Mi smo ogorčeni jer preporuka ne znači da će svi dobiti jednokratnu pomoć. Najmanje što smo očekivali je uputstvo onima koji imaju sopstvena sredstva da isplate pomoć, a da lokalnim samoupravama koje ta sredstva nemaju ona budu prebačena iz tekuće budžetske rezerve – kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari