Sindikati prete tužbama ukoliko direktori budu uslovljavali zaposlene da drže duple časove 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS

Lokalni odbori Unije sindikata prosvetnih radnika iz Zaječara i Gornjeg Milanovca obavestili su svoje članove da odbiju dodatne poslove ukoliko za to ne dobiju rešenja o normi i obavezama. Za svako uslovljavanje prekonormnog, a neplaćenog rada, slede tužbe, najavljuju sindikalci.

Povod za reakciju sindikata su žalbe nastavnika koji su na kombinovanoj nastavi da im direktori traže da posle redovnih časova u učionicama moraju da drže časove i grupi koja taj dan nastavu ne prati u školi, bilo tako što će sa njima raditi onlajn ili im postavljati nastavne materijale u Gugl učionicu.

Goran Manojlović, predsednik GO Unije sindikata prosvetnih radnika Zaječar, kaže za Danas da je svaki nastavnik na početku školske godine dobio rešenje u kome su navedene njegove radne obaveze i da bi za svaku promenu u zaduženjima sekretar škole morao da mu izda novo rešenje.

Manojlović ističe da su nastavnici ogorčeni jer nisu dobili ni novogodišnju nagradu koja je predviđena Posebnim kolektivnim ugovorom.

– Više puta smo se uverili da se niko ne seti nastavnika kada se dele nagrade, ali kada treba da se bude na prvoj liniji borbe, tada postojimo i bez nas se ne može – kaže Manojlović i napominje da nastavnici samo traže da se poštuje zakon.

Na naš komentar da veliki broj nastavnika u vreme pandemije ne drži dodatnu i dopunsku nastavu, pa se to može računati u vreme potrebno za postavljanja materijala u virtuelne učionice, Manojlović odgovara:

– To je tačno. Ne drže svi nastavnici redovno dodatnu i dopunsku nastavu, a negde nema zainteresovanih učenika. Ali o tome treba da vodi računa direktor škole. Mi se ne slažemo sa tim da ljudi rade preko norme i da im to ne bude plaćeno. Generalno, sve je nedefinisano. Nigde ne piše u koje vreme nastavnik treba da postavi materijal. Bez obzira da li mu za to treba pet minuta ili mora da prekucava lekciju, sve to treba da bude definisano u rešenju – kategoričan je Manojlović.

On se slaže sa našom opaskom da su učenici kolateralna šteta nerešenih odnosa Ministarstva prosvete i škola i dodaje da nastavnicima nije cilj da roditelji plaćaju privatne časove, ali napominje da nije u redu da se prosvetnim radnicima usmeno nameću dodatni poslovi i da za njih ne budu plaćeni.

Za svaki rad preko pune norme, koji nije pravno regulisan, sindikalni advokati podneće tužbe, najavljuje Manojlović.

Iz opštinskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Gornjeg Milanovca poručili su svojim članovima da ih obaveste ukoliko nekoga direktori primoravaju da radi dupli posao.

„Moguće je raditi samo uz obezbeđene uslove da deca koja onlajn prate obrazovni proces direktno prate tok časa, a nikako da vi radite sa jednom grupom sada, a naknadno, po završetku nastavnog dana, sa drugom grupom. Takvi zadaci se moraju dodatno platiti“, kažu iz ovog sindikata.

Napominju da su obezbedili pravnu pomoć za sve zaposlene kojima direktori budu nametali ovakve obaveze.

„Sve časove redovne nastave deca imaju pravo da prate u određeno vreme Sve časove redovne nastave zaposleni imaju pravo da obavljaju u određeno vreme. Sve časove četrdesetočasovne radne nedelje zaposleni moraju imati u rešenju koje definiše njihove obaveze. Deci je propisano u koliko sati i koliko časova mogu da imaju dnevno. Zaposlenom je propisano koliko časova mora da održi i kada. Nikako drugačije!“, navode gornjomilanovački prosvetari.

Inače, u stručnim uputstvima o organizaciji rada škola koje je Ministarstvo prosvete uoči početka školske godine poslalo obrazovnim ustanovama, nastavnicima je sugerisano da prilikom izvođenja kombinovane nastave snimljene časove stavljaju na platformu za učenje kako bi bili dostupni đacima.

Takođe je rečeno da nastavnici treba da izrađuju pripreme za časove u digitalnom obliku kako bi se one mogle koristiti i prilikom nastave na daljinu.

Preporučeno je i da nastavnici istih predmeta zajednički pripremaju i dele nastavne sadržaje, i to ne samo u okviru iste škole, već da ovakva saradnja postoji između zajednica škola, odnosno stručnih društava koja okupljaju nastavnike istog predmeta.

Ministarstvo upućuje i na snimljene TV časove koji se nalaze na portalu Moja škola, ali je veliko pitanje jesu li oni od pomoći nastavnicima, s obzirom da svako radi svojim tempom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari