Sindikati prosvetara: Odmah izjednačiti plate u obrazovanju sa republičkim prosekom 1Foto: Ministarstvo prosvete

Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika zatražili su danas da se plate zaposlenih u obrazovanju odmah izjednače sa nivoom prosečne zarade u Republici Srbiji i da se uradi strategija za povećanje plata u narednom periodu.

Sindikati su na sastanku sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović tražili i da se poveća broj psihologa i pedagoga u školama, kao i da se naknada za odeljenjsko starešinstvo poveća preko obećanih sedam odsto.

Takođe, zatraženo je da se odmah pristupi smanjenju pedagoške administracije kroz izradu pravilnika koji će definisati obim i oblik dokumentacije, navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“,

Sindikata radnika u prosveti Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, kaže za Danas da je ministarka prosvete obećala da će pravilnik kojim će biti predviđeno povećanje broja školskih psihologa i pedagoga biti objavljen do 1. septembra.

Ilić kaže da je malo vremena ostalo do početka nove školske godine i izražava bojazan šta će od obećanog biti ispunjeno.

– Pošto je rečeno da će plate prosvetnih radnika biti povećane za 5,5 odsto od 1. septembra i još 10 odsto od 1. januara naredne godine, tražili smo odmah povećanje za 15,5 odsto kako bismo stigli republički prosek, a posle toga da obrazovanje prati povišice koje budu predviđene za ceo javni sektor – ističe Ilić.

Ona dodaje da je predlog sindikata bio da se odeljenjske starešine nagrade za posao koji obavljaju tako što bi naknada za razredno starešinstvo bila povećana za deset odsto.

– Sindikati su se dogovorili da formiraju radnu grupu od učitelja i nastavnika koji bi predložili u kom obimu treba da se smanji administracija, da se ona pojednostavi i da se nepotrebno izostavi jer to oduzima dosta vremena – ističe Ilić.

Ona kaže da su se predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja dogovorili da nastupaju zajedno.

– Ostavićemo rok Ministarstvu da vidimo šta će uraditi u septembru, a ako naši zahtevi ne budu ispunjeni sigurno će biti protesta i štrajka – poručila je Ilić.

Ranije danas, saopštenjem se oglasilo Ministarstvo prosvete u kome su prenete ministarkine reči da se zalaže se za bolji materijalni položaj zaposlenih u prosveti i da će učiniti sve što je u njenoj moći da se prosek plata prosvetnih radnika u narednom periodu dovede do nivoa republičkog proseka u javnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari