Sindikati prosvetnih radnika pozivaju celu javnost na protest 26. septembra 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika uputili su poziv kolegama, roditeljima, akademskoj zajednici, ali i celoj javnosti da im se priključe na protestu koji će organizovati 26. septembra u Beogradu.

Zajednički protest pod nazivom „Borba za kvalitetno obrazovanje u Srbiji“ počeće okupljanjem u podne ispred Skupštine Srbije, a potom je planirana šetnja do Vlade, gde će organizatori predati zahteve i zatražiti prijem predstavnika sindikata.

U pozivu na protest sindikati konstatuju da socijalni dijalog ne postoji dugi niz godina, da nadležni odbijaju ili ignorišu zahteve sindikata za izjednačavanje prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosekom plata u Republici, kao i rešavanje problema obimne dokumentacije u školama.

Kažu i da nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu sve manje obavljaju vaspitnu fukciju, a više administrativnu i formalnu, te da se vrši diskriminacija u prosvetnom sistemu nad delom zaposlenih koji čine neodvojivu komponentu kvalitetnog obrazovanja u Srbiji.

Protest organizuju Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari