Sindikati RTV traže da mlada novinarka ne bude otpuštena zbog greške u vremenskoj prognozi: Zbog "jao bože" ostala bez posla, urednicima novčane kazne 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Sindikati zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) zatražili su od menadžmenta pokrajinskog javnog medijskog servisa da se mladoj novinarki sa te televizije preinači kazna raskida ugovora o privremenim i povremenim poslovima‚ zbog greške koju je napravila u rubrici vremenska prognoza.

Dopis upućen generalnom direktoru potpisali su sindikati Nezavisnost, Samostalni i Strukovni sindikat RTV.

„Greške se dešavaju, nije ni prva ni poslednja, niti svojstvena samo našoj kući. Problem je u zloupotrebi ugovora o privremenim i povremenim poslovima i činjenici da mlada koleginica sigurno ne bi bila tako drakonski kažnjena da je imala ugovor na određeno ili neodređeno vreme, kakav zaslužuju svi zaposleni u pokrajinskom javnom servisu“, naveli su sindikati u saopštenju.

Kako su objasnili, „greška je otišla u etar“ jer pre emitovanja prethodno snimljenog materijala za rubriku vremenske prognoze ni montažer, ni novinarka, ni urednik emisije, ni druge osobe uključene u realizaciju nisu proverili snimak.

Gledajući „sporni“ snimak jasno je da je u program 17. juna u Dnevniku od 17 časova puštena pogrešna verzija priloga, koja nije dobro urađena ili izmontirana.

Greška se pojavljuje na kraju priloga, kada se mlada voditeljka zbuni i samo kaže „jao bože“. Tu se i prekida prilog vremenske prognoze i voditeljka Dnevnika odjavljuje čitavu emisiju.

Ne treba isticati da se na samom RTV i RTS kao javnim servisima dešavaju mnogo veće greške, a šta gledamo na ostalim televizijama sa nacionalnom frekvencijom u kontekstu ove priče sramota je i pominjati.

Darko Šper glavni poverenik Sindikata Nezavisnost na RTV-u, kaže za Danas da je ovo greška čitavog niza ljudi, koja se sada prelama preko jedne studentkinje žurnalistike.

– Odgovornost je od montaže, realizacije i redom svih urednika koji su trebali da pregledaju prilog. Ispalo je da je ona jedina kriva, a ostali će dobiti kao neke novčane kazne. Otkaz je dobila samo zašto što je na PP ugovoru i što je nezaštićena. Poslali smo pismo generalnom direktoru RTV Goranu Karadžiću i čekamo njegov odgovor – rekao je Šper.

Redakcija Danasa kontaktirala je Karadžića i on je kratko odgovorio, da kao što su sindikati sami i rekli, „to je odluka menadžmenta, a imaju i problem sa informacijama, koleginica nije kao osnov angazovanja imala PP ugovor“.

Na naše pitanje da li je ova greška dovoljna za prekid saradnje, direktor RTV-a je odgovorio: „Apsolutno. To nije greška, to je nemar“.

Sindikati RTV traže da mlada novinarka ne bude otpuštena zbog greške u vremenskoj prognozi: Zbog "jao bože" ostala bez posla, urednicima novčane kazne 2
Foto: Danas/A. L.

Sindikati su pitali menadžment RTV da li bi kazna za mladu novinarku bila „tako oštra“ da je imala potpisan ugovor o radu na neodređeno vreme.

„Ovako još jednom svedočimo tome koliko su obespravljeni zaposleni iz kategorije rada van radnog odnosa, a koji su na RTV-u uglavnom angažovani na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ugovora o delu. Poslodavac može lako raskinuti te vrste ugovora, a problem je u zloupotrebi zakona“, naveli su sindikati.

Dodali su da je zakonom jasno definisano kada se zaključuju ugovori o privremenim i povremenim poslovima i ugovori o delu.

„To svakako nisu radna mesta za kojima postoji stalna potreba i koja su sistematizovana u okviru osnovne delatnosti RTV“, stoji u saopštenju tri sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari