Sindikati zaposlenih u Vojsci traže sastanak s Vučićem i Vučevićem 1foto FoNet Aleksandar Barda

Sindikati zaposlenih u Vojsci Srbije (VS) zatražili su hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Milošem Vučevićem zbog kako su naveli, odsustva socijalnog dijaloga i pokušaja minimalizacije uloge sindikalnih organizacija u sektoru odbrane, saopšteno je danas.

Predstavnici tih sindikata su posle sastanka u Beogradu podsetili da je sindikalno delovanje u vojsci, zaštićeno Ustavom i međunarodnim zakonima kao i domaćom regulativom, a da je svako ometanje sindikata „nezakonito“ i da spada u krivično delo.

„Obaveza je Republike Srbije, kao članice Saveta Evrope, i kandidata za članstvo u EU, da poštuje preporuku Parlamenta Saveta Evrope, koja upućuje na ravnopravnost prava vojnog osoblja sa ostalim građanima, osuđujući kršenje ovih obaveza od strane državnih organa“, stoji u saopštenju.

Osim predstavnika Vojnog sindikata, sastanku su prisustvovali predstavnici reprezentativne sindikalne centrale UGS Nezavisnost Granski sindikat uprave, pravosuđa, odbrane i policije „Nezavisnost“, sindikata „Sloga“, Vojnog sindikata „Gvozdeni puk“ i Sindikata odbrane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari