SINOS: Vlada da pomogne glavnom uredniku portala Žig info 1Foto: Logo

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je Vladu Srbije da pomogne u zbrinjavanju Milana Jovanovića, glavnog urednika portala Žig info kome je u podmetnutom požaru izgorela sva imovina, a nadležne organe da hitno utvrde I objave ko stoji iza brutalnog napada na našeg kolegu.

Kako se navodi u saopštenju, SINOS upozorava da su poslednji događaji na medijskoj sceni – nepoštovanje novinarskog kodeksa u izveštavanju ali i pretnje kolegama i seksističke uvrede upućene novinarkama – pokazuju da su se stvari otrgle kontroli.

„SINOS apeluje na sva novinarska i medijska udruženja i sindikate da se dogovore oko ključnih pitanja vezanih za bezbednost novinara i medijskih radnika, njihov lični i profesionalni integritet i radna prava. Samo ujedinjeni možemo da uvedemo red u medijsku delatnost I prestanemo da budemo plen bilo koje vlasti“, zaključuje se u saopštenju.

 

Američka ambasada osudila napad

Američka ambasada u Beogradu osudila je danas napade na novinare i iznela zabrinutost povodom najnovijeg incidenta u kojem je novinar Milan Jovanović izgubio svoj dom. „Nadamo se da će policija počinoce ovog krivičnog dela brzo privesti pravdi“, navodi se u objavi Ambasade na tviter nalogu.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je napad na kuću novinara Milana Jovanovića za naoštriju osudu i da policija i tužilaštvo moraju naći počinioca.