Pošto je Teheran prihvatio poziv Ujedinjenih nacija da učestvuje na trodnevnim preliminarnim mirovnim pregovorima o Siriji, koji će početi sutra u švajcarskom gradu Montreu, sirijska glavna opoziciona grupa Nacionalna koalicija je saopštila da neće slati predstavnike na skup ukoliko UN ne povuku poziv Iranu. „Sirijska koalicija neće prisustvovati konferenciji „Ženeva II“ ukoliko (generalni sekretar UN) Ban Ki Mun ne povuče poziv Iranu“, napisao je na Tviter nalogu portparol sirijske opozicione grupe Luaj Safi.


Međunarodna mirovna konferencija „Ženeva II“ biće održana u organizaciji SAD i Rusije, pod okriljem UN i predstavljaće pokušaj okončanja rata u Siriji u kojem je od marta 2011. poginulo više od 130.000 ljudi.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je rekao da je dobio garancije da će Iran na konferenciji imati pozitivnu ulogu u formiranju prelazne vlade u Siriji. Prema njegovim rečima, Montre nije mesto za pregovore, te će sukobljene strane u konfliktu u Siriji same započeti pregovarački proces u Ženevi 24. januara.

S druge strane, Sjedinjene Države su saopštile da ponuda UN mora da bude uslovljena podrškom Irana za sporazum iz 2012. o tranziciji u Siriji. U saopštenju Stejt departmenta se navodi da Vašington poziv Ban Ki Muna smatra „uslovom za eksplicitnu i potpunu podršku Irana punoj implementaciji dokumenta iz Ženeve, uključujući uspostavljanje prelazne vlade uz obostrani pristanak s punim izvršnim ovlašćenjima“.

Sličan stav je juče ponovio šef britanske diplomatije Vilijam Hejg, koji je rekao da bi bilo „veoma korisno“ da Iran javno podrži formiranje prelazne vlade u Siriji. „Svet će hteti da to čuje od Irana“, rekao je Hejg.

Evropska unija je saopštila da konferencija o Siriji treba da bude „prvi korak“ ka „političkoj tranziciji, odnosno ka procesu koji će dovesti do političkog rešenja“. „EU ponavlja da jedino rešenje sukoba jeste kroz istinsku političku tranziciju“, saopštili su evropski ministri spoljnih poslova.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da bi odsustvo iranskih predstavnika na pregovorima o Siriji bila „neoprostiva greška“, te da on potpuno podržava „odgovornu i principijelnu“ odluku Ban Ki Muna da pozove Iran na konferenciju.

Predsednik Sirije Bašar al Asad je izjavio da postoje „velike šanse“ da se kandiduje na predsedničkim izborima u junu i spreči da Nacionalna koalicija dobije ministarske položaje u novoj vladi, nazvavši takvu mogućnost „potpuno nerealnom“. Prema njegovom mišljenju, prioritet konferencije u Švajcarskoj treba da bude „borba protiv terorizma“. On je takođe isključio mogućnost da ponudi mesto premijera opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari