SJ: Novinar u Srbiji dobio pretnje smrću putem telefona 1Ilustracija Foto: Brotin Biswas

Urednik časopisa „Drvotehnika“ Dragojlo Blagojević dobio je pretnje smrću putem telefonskog poziva u noći između 12. i 13. jula. Pretnje su usledile nakon objavljivanja julskog broja časopisa u ponedeljak.

“Dragojlo ti si? Jel to onaj pokojni, što je umro pre godinu. A nije, nije, tek će umreti”, poručio mu je muški glas, upozoravajući ga da će tek videti ko je. Na Blagojevićevo insistiranje da se predstavi, muškarac je rekao da se zove Stanko Vasić, što je, prema oceni novinara, verovatno lažno ime. On pretpostavlja da pretnje imaju veze sa tekstom pod nazivom “Raspodela sirovine iz državnih šuma pod velom tajne”, koji je objavljen u poslednjem broju časopisa „Drvothenika“ u ponedeljak, 11. jula.

U pomenutom tekstu Blagojević piše kako “šumarski moćnici drvo preprodaju po duplo većim cenama, a država sve to dugo toleriše ili podstiče”, kao i da raste izvoz drvnih sortimenata, a “domaći drvoprerađivači imaju velikih problema u snabdevanju sirovinom, otpuštaju radnike, uvoze sirovinu i imaju daleko veće troškove proizvodnje, a sve se to odražava na tržište i džep krajnjeg kupca”, navodi NUNS u saopštenju.

“To je ozbiljna pretnja koje se ne izriče tako lako, posebno zbog toga što sam siguran da je zbog teksta koji sam napisao. Naravno da se osećam ugroženim, zbog čega sam morao i da se sklonim. Dobio sam puno poziva od ljudi iz drvne industrije koji su mi pružili podršku zbog napisanog teksta i pretnje koju sam dobio”, rekao je Dragojlo Blagojević za SafeJournalists mrežu i dodao da je pretnje prijavio policiji.

Ovo nije prvi put da Blagojević dobija pretnje. Na isti način, u januaru 2020. godine, prema njegovim rečima, pretio mu je generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijašume“ Igor Braunović. Braunović je kasnije rekao da nije on uputio pretnje. Taj proces još uvek traje.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje pretnje upućene Blagojeviću i poziva policiju i tužilaštvo da brzo reaguju, pronađu i sankcionišu osobu koja je pretila novinaru. Takođe zahtevamo od nadležnih da razreše prethodne pretnje. Smatramo da taj proces predugo traje.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari