Objekat za smeštaj skeleta mamutice „Vike“, iskopan početkom juna na kostolačkom kopu Drmno, završava se ovih dana i biće otvoren za posetice 1. septembra.

Skelet će moći da se vidi uz plaćanje ulaznice od 250 dinara, jer je neophodno sakupiti novac za izgradnju muzeja za mamuticu, staru pet miliona godina, koja je bila teška oko 10 tona i duga pet metara. „Za smeštaj skeleta napravljen je objekat koji ima betonsku kružnu osnovu, prečnika 15 metara, sa drvenom konstrukcijom visokom šest metara. Da bismo napravili objekat za trajni smeštaj, neophodna su nam sredstva, zbog čega smo se odlučili za naplatu ulaznica“, izjavio je Miomir Korać, direktor istraživanja na antičkom lokalitetu Viminacijum.

U ekipi koja se bavila proučavanjem skeleta mamuta, bili su profesori Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu: dr Slobodan Knežević, specijalista za Istorijsku geologiju (kenozoik), dr Nebojša Vasić, šef laboratorije za sedimentologiju, dr Dragan Milovanović, specijalista za petrologiju, dr Zoran Marković, paleontolog-specijalista za fosilne sisare i Miloš Milivojević, viši geološki preparator iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Osim razgledanja mamuta, posetioci će moći da vide i Centar „Viminacijum“, ili „Domus scijencijarum“, površine 4.000 kvadratnih metara, koji će imati školu za edukaciju, kongresnu salu visine 5,5 metara i 1.000 kvadrata muzejskog prostora za izlaganje antičkih eksponata.

– Iako se Centar još uvek završava, uskoro će na plafonu njegovog podzemnog muzejskog prostora biti postavljen monumentalni mozaik sa nebom i zvezdama, površine 400 kvadrata, koji se radi u Beogradu. Pošto je njegova izrada pri kraju, sredinom septembra biće spreman za posetioce, rekao je dr Korać. Iako je najavljivan za kraj avgusta, koncert klasične muzike moraće da izostane ove godine, jer je prioritet dat zaštiti mamuta, gradnji Centra i iskopavanju amfiteatra. „Sa direktorom Rimske opere, Karlom Donadiom, dogovorili smo da se sledeće godine u amfiteatru postavi opera „Aida“. U leto 2011. godine, ovde ćemo imati nova kulturna dešavanja, jer je Viminacijum određen za domaćina Mediteranskih pozorišnih igara antičke drame“, najavio je dr Korać.

Amfiteatar 2011. godine

Uporedo sa završetkom Centra „Viminacijum“, u koji će biti uloženo 1,2 miliona evra, obavljaju se i radovi na iskopavanju amfiteatra, prvog i jedinog antičkog amfiteatra na teritoriji Srbije, sa više od 12.000 mesta. Pošto bude završeno njegovo iskopavanja i uređenje, 2011. godine, ovaj amfiteatar služiće za izvođenje muzičkog i pozorišnog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari