SKOJ uputio zahtev "Beogradskoj tvrđavi": Ili video nadzor na Grobnici narodnih heroja ili protest 1Foto: SKOJ

U proteklih nekoliko godina Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu je u više navrata bila meta vandalskih napada i skrnavljenja, saopštio je SKOJ.

Kako navodi Savez komunističke omladine Jugoslavije, razlog za nesmetano divljanje politički motivisanih vandala sa krajnje desnice, među njima i neofašista, jeste taj što Grobnica narodnih heroja nije valjano obezbeđena, iako Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ ima čuvarsku službu.

SKOJ ističe da su u više navrata u pisanoj formi od rukovodilaca JP „Beogradska tvrđava“ tražili da se Grobnica narodnih heroja zaštiti na adekvatan način i tako spreči grafitiranje, između ostalog, i postavljanjem video nadzora.

„Do danas, iako su se vandalski napadi odvijali i posle naših zahteva, Grobnica narodnih heroja nije zaštićena na učinkovit način. Iako je u junu 2022. godine saopšteno da će se početi sa postavljanjem video nadzora na Beogradskoj tvrđavi, pa tako i na mestu gde se nalazi Grobnica, iako je od tada prošlo više od godinu i po dana, to što je najavljeno nije ispunjeno. S obzirom da još uvek nema video nadzora niti su postavljeni čuvari koji bi 24 sata dnevno čuvali taj spomenik, Grobnica narodnih heroja je i dalje laka meta za ultradesne vandale“, ističe SKOJ.

Koministička omladina od rukovodstva JP „Beogradska tvrđava“ zahteva da obaveste Sekretarijat SKOJ-a kada će biti postavljene kamere koje bi obezbeđivale Grobnicu narodnih heroja, te da do trenutka uvođenja video nadzora na Kalemegdanu nalože čuvarskoj službi tog preduzeća da 24 sata dnevno obezbeđuje Grobnicu.

U slučaju da do 1. marta ne dobiju odgovore na zahteve, SKOJ će pozvati antifašističku javnost Beograda na proteste koji će trajati sve dok Grobnica narodnih heroja ne bude zaštićena na adekvatan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari