SKOJ: Zabraniti rad profašističkih grupa koje veličaju Nedića, Ljotića i Nikolaja Velimirovića 1Skup "Omladine 451"; Foto: Vojin Radovanović/ Danas

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zahteva od nadležnih u
Srbiji da u najkraćem roku zabrane rad svih ultradesničarskih, profašističkih grupacija koje deluju u našoj zemlji poput Srbske akcije, Zentrope Srbija, Kluba „Carostavnik“, „Omladine 451“ i drugih koji sve češće istupaju u javnosti izražavajući svoje anticivilizacijske stavove, saopštio je SKOJ.

Kako navode, reč je o klero-fašističkim grupacijama koje ne kriju svoje naconal-šovinističke, ksenofobne i rasističke stavove, i javno veličaju srpske kvislinge iz Drugog svetskog rata Milana Nedića, Dimitrija Ljotića, Kostu Pećanca kao i reakcionarnog antisemite poput vladike Nikolaja Velimirovića.

“Podsećanja radi, 4. februara ove godine pripadnici organizacija Srbska akcija i Zentropa Srbija su u Beogradu održale skup posvećen jednom od najvećih izdajnika srpskog naroda u istoriji, slugi naci-fašističkog okupatora i ratnom zločincu generalu Milanu Nediću. Takođe, Klub „Carostavnik“ je svojevremeno organizovao potpisivanje peticije za podizanje spomenika generalu Nediću”, ističe SKOJ.

Dodaju da veličanje naci-fašističkog kvislinga Milana Nedića koji je uredbom FNRJ iz 1949. godine proglašen za ratnog zločinca te su mu oduzeta imovinska i građanska prava, a odlukom Višeg suda u Beogradu 2018. godine odbijena je njegova rehabilitacija, jednako je propagiranju naci-fašističke ideologije što je u Srbiji zakonski zabranjeno.

“Shodno svemu navedenom i zbog još niza razloga nadležni su dužni da zabrane rad ovih i sličnih profašističkih organizacija kao i da zabrane njihove javne skupove na kojima iznose svoje zločinačke stavove, po istom pricnipu po kojem je ranije zabranjeno delovanje neonacističke grupacije Nacionalni stroj i klero-fašističke organizacije Otačastveni pokret „Obraz“”, ističe SKOJ.

Komunistička omladina poziva antifašističku i slobodarsku javnost u Srbiji da digne svoj glas u borbi protiv revizije istorije i povampirenja poraženih profašističkih i kolaboracionističkih formacija iz perioda Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari