Škola nije reagovala na izjave đaka o stresu zbog ocena: Šta piše u izveštaju inspekcije Ministarstva prosvete o Ribnikaru? 1Foto: Beta/Branislav Božić

Učenici 7/2 iz Osnovne škole Vladislav Ribnikar, koje je pohađao i učinilac krivičnog dela maloletni K.K, na času odeljenske zajednice u oktobru prošle godine razgovarali su o ocenama i problemima, a tada su pokazali da su pod stresom zbog reakcije roditelja.

To je navedeno U Detaljnom izveštaju Inpekcije Ministarstva prosvete o vanrednom inspekcijskom nadzoru u toj školi, sprovedenom od 22. do 29. maja.

U izveštaju koji je N1 objavila u celosti piše da je 22. oktobra prošle godine održana radionica na temu „Reakcija roditelja na moje ocene“ i debata o važnosti ocenjivanja.

„Zaključak je da su deca pod prevelikim stresom zbog ocena isključivo zbog reakcije roditelja i često zbog takmičarskog duha koji vlada u školi i u odeljenju“, navedeno je u zapisniku sa časova odeljenske zajednice, a inspekcija navodi da su „zapisnici vođeni vrlo skraćeno, pa se ne može utvrditi kako su se odvijali razgovor i komentari i slično“.

Dodaje se da je uvidom u zapisnike sa roditeljskih sastanaka utvrđeno da su u prvom polugodištu održana tri roditeljska sastanka, ali da „nije utvrđeno da je odeljenski starešina roditelje obavestila niti da je sa roditeljima razgovarala o velikom stresu, problemima i pritiscima o kojima su učenici govorili na časovima odeljenske zajednice“.

Takođe, Inspekcija je saopštila da je pedagog Jelena Vujičić u školskoj 2022/23. evidentirala jedan pregled dnevnika odeljenja 7/2, ali da nije data nijedna preporuka, komentar ili zamerka.

Takođe, Inspekcija je uvidom u elektronski dnevnik konstatovala da je učeniku K.K. u prvom polugodištu potvrdom lekara opravdano 20 radnih dana, a da je roditelj opravdao osam radnih dana. U drugom polugodištu učenik je bio odsutan 14 dana koji su opravdani potvrdom lekara, a šest časova sa kojih je izostao nije regulisano.

„U inspekcijskom nadzoru tvrđeno je da škola nije verifikovana, planiranje i organizacija i ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja i svih aktivnosti ustanove ne ostvaruje se u potpunosti, da je mesto pomoćnika direktora škole popunjeno suprotno Zakonu i posebnom kolektivnom ugovoru, da se evidencija o svim činjenicama o radu škole vodi nepotpuno i neblagovremeno, da se pedagoško instruktivni nadzor ne sprovodi po planu“, piše između ostalog u izveštaju.

Podsećamo, 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ dogodila se tragedija usled koje je 10 osoba izgubilo život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari