Skoro 1.000 novoobolelih u Vojvodini, vanredno u skoro svim opštinama 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

U AP Vojvodini su tokom prethodnog dana registrovana 943 nova slučaja zaraze korona virusom, a u gotovo svim slučajevima dokazano je brzim antigenskim testom, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

„Ovi pacijenti, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih. Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu – 246, među kojima takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom“, navedeno je u današnjem saopštenju Instituta.

Prema najnovijih podacima, među novoobolelima i dalje dominira radno aktivno stanovništvo koje čini više od 75 odsto slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

„Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa. Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi“, upozorili su iz Instituta.

Trenutno je broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini 10.832, a najveći broj je u Novom Sadu, 3.264. U ostalim opštinama trenutno je manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Na teritoriji 42 opštine i gradova epidemiološka situacija se ocenjuje kao vanredna, dok se kao nepovoljna ocenjuje na teritoriji opština Titel, Beočin i Kanjiža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.