Odbrojavanje do referenduma o nezavisnosti Škotske je počelo – Škoti zvanično od juče imaju 100 nedelja da isplaniraju najvažniju političku odluku u proteklih 300 godina svoje istorije. Dejvid Kameron, britanski premijer, juče je u Edinburgu nakon razgovora sa prvim ministrom Škotske Aleksom Salmondom potpisao sporazum čime je legalno otpočela procedura o referendumu o škotskoj nezavisnosti 2014.


Stručna javnost je saglasna da bi ovaj potez mogao da najavi najveći „zemljotres“ u Britaniji od proglašenja irske nezavisnosti 1920-ih. Jučerašnji sporazum, nazvan Edinburški sporazum, pozdravio je sekretar za Škotsku Majkl Mur kao najveću političku odluku za 300 godina – od dva Zakona o Uniji kojim su kraljevine Škotske i Engleske ujedinjene u Veliku Britaniju, sa zajedničkim monarhom, valutom i vladom u Londonu. Škotska sada ima značajnu autonomiju, uključujući parlament koji zaseda u Edinburgu.

Tokom višemesečnih pregovora i London i Edinburg su pristali na ustupke ne bi li se postigao sporazum od 35 tačaka koji omogućava vladi u Vestminsteru da ovlasti škotski parlament za organizovanje obavezujućeg glasanja najizvesnije u jesen 2014. Na referendumu će biti postavljeno samo jedno pitanje vezano za nezavisnost Škotske dok će čitav proces nadgledati britanska izborna komisija.

Salmond, čija je ubedljiva pobeda prošle godine u škotskom parlamentu popločala put ka referendumu, kazao je da sporazum omogućava ne samo da neka odluka bude doneta u Škotskoj već i fundamentalno pravo Škota da sami odrede svoju budućnost. Kameron je ocenio da su dve vlade postigle dogovor o organizovanju referenduma koji će biti zakonit, pravičan i od presudnog značaja. „To označava važno poglavlje škotske priče, omogućava da počne prava debata i otvara vrata ka rešavanju najvažnijeg pitanja – odvojena Škotska, ili Ujedinjeno Kraljevstvo“, kazao je britanski premijer.

Rezultati najnovije ankete pokazuju da je većina Škota za ostanak u Britaniji, dok između 30 i 40 odsto njih podržava nezavisnost, ali i dalje ima mnogo neopredeljenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari