"Oduševljeni smo dobrotom predsednika i malim popuštanjem što se tiče bolovanja": Dr Dejan Žujović o epilogu najava izmena u zdravstvu 1foto FoNet Milica Vučković

Ministarka zdravlja Danica Grujičić bila je najviše komentarisana političarka proteklih dana zbog najavljenih izmena u vezi sa dužinom bolovanja koje može da propiše lekar opšte medicine, ali i kritike na račun lekara koji, kako je rekla, “koriste previše odmora”. Da li su bolovanja, odmori, zabrana pušenja u zatvorenom… zaista ključni problemi u zdravstvu i zbog čega se ministarka njima bavi, stručna javnost različito komentariše, ali su svi saglasni da su najveći problemi u ovoj oblasti sistemski i da se na njih godinama žmuri, umesto da se rešavaju.

Pulmolog Dejan Žujović smatra da ne treba da se troši vreme na fingirane poteze, te da je krajnje vreme za ozbiljan dijalog o tome kakav nam je zdravstveni sistem potreban.

On dodaje da ministarka treba da pita građane da li su zadovoljni uslugama koje dobijaju u zdravstvu.

– Predsednika Srbije ne brine preko 50.000 botova koje plaća našim novcem, dok oni „rade“ u javnim preduzećima. Ne brinu ga vozači Meklarena koji primaju platu jednaku lekaru opšte prakse. Ne brinu ga cene kilometra autoputa, namešteni tenderi, kriminalci koji se nenormalno bogate. Mi ovih dana ostajemo bez Sajma, prepušteni njegovim maštarijama na pečurkama, ali smo oduševljeni njegovom dobrotom i malim popuštanjem što se tiče bolovanja – ističe Žujović za Danas, osvrćući se na to što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojavio kao “spasilac”, promenivši odluku ministarke zdravlja da lekar opšte prakse može da otvori bolovanje na 15 dana.

Dr Dragan Cvetić, anesteziolog i nekadašnji predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, kaže za Danas da, žargonski rečeno, ministarka Grujičić “ne zna gde udara”.

– Tako to izgleda. Meni je fascinantno i vrlo slikovito da ministarka koliko juče nešto predloži, grčevito brani i stoji na „braniku“ 15, baš 15 dana bolovanja, a da onda neko ko nikakve veze sa tom materijom nema u sekundi to promeni na 30 dana, a ona na to ni jedno jedino slovo ne prozbori. Ko je tu u stvari ministar? O čemu ona odlučuje i o čemu se pita? Koje to ona reformske poteze uopšte vuče – pita Cvetić.

On dodaje da bolovanja, dužina godišnjih odmora doktora, rad u privatnim ustanovama i slično, nisu osnovni problemi u zdravstvu, te da ministarka ne vidi da su problemi sistemske prirode.

– Malo se ulaže i polaže na zdravstvo. Ministarka ne vidi da nam lekari i sestre odoše i ne pita se zašto. Ne izvlači to kao jedan od najvećih problema. Ne vidi da je lekara sve manje, da određenih specijalnosti u nekim krajevima nema. Ne vidi da ćemo doći u situaciju da nam ni doktori iz nerazvijenih afričkih i azijskih zemlja neće hteti da dođu pod ovim uslovima. Svuda je bolje. A strani vozači autobusa su već tu – ukazuje Cvetić.

Prema njegovim rečima, ministarka zdravlja vidi samo nevažne segmente “i skače sa teme na temu ne rešavajući ništa”.

– Jednodstavno, ne vidi suštinu. Kako nam sve ide u Srbiji, tako nam ide i zdravstvo. Sistem je takav kakav je i zdravstvo ne može biti ni bolje ni gore nego sve drugo. A te promene daleko prevazilaze njene ingerencije i mogućnosti. Uostalom, to se od nje i ne očekuje. Ali eto, bolovanja smo rešili, sada da malo obuzdamo lekare pa da krenemo dalje u nove reforme – poručuje Cvetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari