Skretanje pažnje sa slučaja Jovanjica 1Foto: Medija centar

Advokat prvooptuženog Predraga Koluvije u slučaju Jovanjica, Svetislav Bojić, potvrdio je u pisanom odgovoru našem listu da je podneo disciplinske prijave protiv zamenika Republičkog javnog tužioca Gorana Ilića i Predraga Milanovića, zamenika u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, zbog izjava koje su gostujući na N1 izrekli o slučaju u kome novinarka te televizije Jelena Zorić optužuje Bojića za pretnje.

S druge strane, sagovornici Danas ovakvo Bojićevo postupanje ocenjuju kao neprofesionalno, kao i vrstu pritiska na kolege koji u javnosti iznose svoje mišljenje o tom slučaju, ali i svojevrsno skretanje pažnje sa slučaja Jovanjica.

Kako je Bojić naveo, kolege tužioci su, nastupajući na televiziji, „na najpodmukliji način prekršili njegovu pretpostavku nevinosti, paušalno, neprofesionalno a ponajmanje kolegijalno iznosili neistine bez imalo stida i srama“, i najavio da će ubuduće „podnositi odgovarajuće prijave nadležnim organima“, protiv svih koji se isto ponašaju.

Predsednica predsedništva Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić napominje da tužioci Ilić i Milanović ne mogu biti pozvani na odgovornost jer su se izjašnjavali o pitanjima koja su vezana za vladavinu prava.

– Podnošenje disciplinske prijave vidim kao vid pritiska i pokušaj gušenja slobode izražavanja mišljenja, bilo kog nosioca javnotužilačke funkcije i pokušaj da se obeshrabre tužioci da istupaju u javnosti. Naime, i jedan i drugi kolega izjavu su dali povodom događaja koji se odnosio na novinarku Jelenu Zorić, ali i na postupajućeg zamenika javnog tužioca u predmetu, u kome je branilac podnosilac disciplinske prijave, navodi Komlen Nikolić.

Ona objašnjava da je ustavna obaveza člana Državnog veća tužilaca da štiti samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kao i da se izjašnjava o pitanjima koja su vezana za vladavinu prava.

– Kolega Goran Ilić je član Državnog veća tužilaca do aprila meseca ove godine a kolega Milovanović je član narednog saziva. Takođe, kao članovi Udruženja tužilaca Srbije imaju pravo na slobodu govora i izražavanja mišljenja i zbog toga ne mogu biti pozvani na odgovornost, zaključuje Komlen Nikolić.

Advokat Slobodan Ružić takođe ne vidi pravne prepreke tome da se navedeni tužioci izjašnjavaju o aktuelnom slučaju u javnosti.

– To što je neko nosilac neke pravosudne funkcije ne znači da istovremeno nije i građanin koji ima mišljenje o nečemu i ima pravo da se o nečemu izjasni, ako ga neko pita. Da oni postupaju u predmetu, pa da daju neke kvalifikacije, to bi bilo prejudiciranje njihovog stava, to se ne radi u javnosti nego u predmetu, ali to je nešto drugo. S druge strane, da su opet u pitanju tužioci čak i iz tog tužilaštva u kom je podneta prijava, pa da možda i razmisle o tome. Međutim, koliko ja znam, Milovanović je u Drugom tužilaštvu, a Ilić je zamenik Republičkog tužioca i ne vidim zašto ne bi mogli da o slučaju pretnji novinarki govore u javnosti, navodi Ružić, dodajući da podnošenje disciplinske prijave samo služi tome da podrži očiglednu mini kampanju koju kolega Bojić vodi, a sve u funkciji skretanja pažnje sa osnovne stvari, a to je krivični predmet Jovanjica.

Disciplinske prijave protiv tužilaca Ilića i Milanovića usledile su svega par dana nakon što je Bojić protiv novinarke Jelene Zorić podneo krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje, a nakon što ga je ona prijavila Advokatskoj komori zbog pretnji.

Bojić najavljuje nove prijave

Potvrđujući da je podneo disciplinske prijave protiv dvojice članova Udruženja tužilaca Srbija advokat Svetislav Bojić je u izjavi za Danas istakao da će i ubuduće podnositi prijave protiv svih koji na „najpodmukliji način krše njegovu pretpostavku nevinosti, paušalno, neprofesionalno a ponajmanje kolegijalno iznose neistine bez imalo stida i srama“. „Jedni danima svojim neprofesionalizmom i osnovnim nepoznavanjem, kako činjenica, tako struke kojom se bave, brukaju kako profesiju novinara, tako oni drugi brukaju časne kolege zaposlene u javnim tužilaštvima i u advokaturi. Sve se svelo na boksovanje na daljinu sa zamišljenim neprijateljem, pa ih polako ali sigurno preko podnetih disciplinskih i krivičnih prijava uvlačim da uđu u arenu pravde, a to su državne institucije Republike Srbije koje priznajem za jedino legitimno mesto za dijalog i proveru znanja, činjenica, raznih drugih navoda i svega neistinitog, a u javnosti iznetog, preko N1 Televizije“, naveo je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari