Izrael neće pristati na dugoročni prekid vatre u Pojasu Gaze ukoliko ne budu ispunjeni bezbednosni zahtevi zvaničnog Tel Aviva, izjavio je juče predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu.


„Izraelska delegacija u Kairu nastupa sa veoma jasnim uputstvom da se čvrsto drži zahteva vezanih za bezbednosne potrebe Izraela“, rekao je Netanijahu na početku nedeljnog sastanka svog kabineta u Jerusalimu, a prenele su svetske agencije.

Jedan palestinski pregovarač rekao je da je njegova strana bila „manje optimistična“ uoči jučerašnje runde indirektnih pregovora sa Izraelom o okončanju rata u Gazi dok se približava kraj privremenog prekida vatre. Palestinski tim pregovarača je juče ujutro stigao na međunarodni aerodrom u Kairu, dok se zvaničnici Izraela doputovali kasnije.

Aktuelni prekid vatre u ratu trebalo bi da istekne danas u ponoć. Palestinski pregovarač naveo je da je ključna sporna tačka zahtev Hamasa da se Izrael obaveže da će okončati svoju blokadu Gaze pre no što se pregovori zaključe.

Ujedinjene nacije kažu da je skoro 2.000 Palestinaca poginulo, većinom civila, a više od 10.000 ljudi je ranjeno od početka rata 8. jula, dok je Izrael izgubio 67 ljudi, od koji su svi osim trojice bili vojnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari