Skup podrške profesora Filozofskog fakulteta Dinku Gruhonjiću: Ovde smo jer branimo pravo čoveka na stav 1Foto: Danas/A. L.

Profesori Filozofskog fakulteta, studenti i građani Novog Sada okupili su se danas ispred ove ustanove da izraze podršku kolegi Dinku Gruhonjiću koji trpi pretnje smrću, javni linč, ali i politički motivisanu kampanju u kojoj navodno studenti traže njegov otkaz.

Pretnje i ispisivanje grafita ispred ulaza u kome Gruhonjić živi, nastavile su se kampanjom Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu koji traži da ovaj profesor FF i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine, dobije otkaz, jer je navodno širio govor mržnje.

Kampus je juče tako bio oblepljen propagandnim posterima koji najavljuju sutrašnju blokadu FF, ako Gruhonjić ne bude udaljen sa posla.

Vladimir Mihić profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, rekao je da postoji ozbiljna bojazan da će ova ustanova sutra biti blokirana, zbog čega ne žele da ćute nego da pošalju poruku da montiranim snimcima i napadima na bilo koga od njih i traženja da se u kriterijume za izbor nastavnika uvrsti i podobnost stavova, mišljenja, pa možda jednog dana čak i politička podobnost, nije nešto što je manir akademske zajednice i tome se otvoreno protive.

– Nažalost studenti Univerziteta i FF su uputili jedan ultimatum fakultetu da do danas praktično, otpusti kolegu Gruhonjića ili će od sutra fakultet biti blokiran. Smatramo da je tako nešto neprihvatljivo. Šef misije OEBS-a Jan Bratu je napomenuo da smo videli porast pretnji novinarima u Novom Sadu, u poslednjih desetak dana čak sedmoro novinara je dobilo pretnje i upitao je šta se to događa u ovom gradu? To je jako važno pitanje za sve nas, šta se ovo u Novom Sadu dešava – rekao je Mihić.

Nismo ovde da branimo bilo čije stavove, nego pravo da neko ima stav i da zbog toga ne bude kažnjavan, procesuiran i razvlačen po blatu, pogotovo kada su te izjave potpuno lažne, montirane ili izvučene iz konteksta, istakao je profesor.

– Nadam se da će studenti shvatiti i uvideti, čak i ako blokiraju fakutet, da nisu u pravu i da će od toga brzo odustati. Ako se ova hajka proširi i produbi, ponovo ćemo vas pozvati da nas još masovnije branite, vi nas i mi vas. Da svi zajedno obranimo Univerzitet i akademsku zajednicu – dodao je Mihić.

Još jednom profesori FF su pročitali svoj javni apel kojim su izrazili podršku Gruhonjiću.

Studentski parlament sastančio u kafani sa visokim funkcionerom SNS

Da Studentski parlament odavno vodi omladina povezana sa vladajućim režimom, potvrdio je i Gruhonjić koji je u svom obraćanju medijima napomenuo koliko je zapravo sutrašnja blokada „spontana“.

– Po proverenim informacijama, takozvani Studentski parlament Univerziteta, u jednoj novosadskoj kafani sinoć je održao sednicu sa visokim funkcionerom Srpske napredne stranke, oni znaju ko su i oni znaju koji je to funkcioner – rekao je Gruhonjić.

On se pre svega zahvalio svima koji su došli ovde, ali uz uvažavanje svih, prvo je pomenuo studente jer kako kaže, „svi koji rade u ovom zdanju tu su pre svega zbog njih, studenta“.

Istakao je da su studenti i sami zbog podrške njemu dobili veliki broj pretnji, jer su za razliku od onih drugih, podršku potpisali imenom i prezimenom.

– Danas je inače istorijski dan, dan kad se uzvikivalo „bolje rob nego grob“, „bolje rat nego pakt“, to bi morao da bude nacionalni praznik, jer su tada Beograd i čitava zemlja vraćeni sa krivog puta na koji su bili krenuli. Neka ovaj skup bude podsećanje da će se ova zemlja vratiti sa krivog puta kojem su je okrenuli. Sa puta u kojem pokušavaju da nas drže u bedi i jadu i da zaplaše kolebljive. Da strah ovlada nama i da prestanemo da budemo građani, nego samo podanici – rekao je Gruhonjić.

Ako je u interesu FF i Univerziteta u Novom Sadu i ako postoje akademski argumenti za to, on će se kako najavljuje, povući, ali to nikada ne može biti zbog političke odluke onih koji bi da ubiju pravo na slobodnu reč.

Ili kako dodaje, onih koji prave optužnice od montiranih videa i koriste etikete kao presude bez suda.

„Ako pak bude tako da budem isteran, neka bude, bolje otkaz nego sramota“, dodao je Gruhonjić.

– Kada je u istoriji bilo da se blokira neka ustanova da bi se neko proterao? Blokade fakulteta su se organizovale da bi se kolege zaštitile od političkog progona, a ne obratno. Sutrašnja blokada tako je još jedna laž ovog našeg nevremena. Mene proganjaju jer sam za autonomiju fakulteta, jer u njihovim mozgovima ko radi na autonomiji, rovari protiv Srbije. Zbog mog govorenja, pisanja i delovanja, nikome dlaka sa glave nije pala, a oni koji me optužuju za antisrpstvo su isti oni zbog kojih je broj Srba na ovim prostorima opao za milione u poslednjih trideset godina. Gde god su oni branili Srbe, Srba više nema – nastavio je Gruhonjić.

„Vi samo smenjujte, časovi će se nastaviti“, zaključio je Gruhonjić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari