Skuplje ležaljke i giros u severnoj Grčkoj 1Foto: EPA-EFE/ ALEXANDROS VLACHOS

Korona je uzela danak i ove godine glavnoj privrednoj grani u Grčkoj.

Prve procene govore da će u odnosu na 2019. godinu ovogodišnja zarada biti za oko pedeset procenata manja, što je utešno u odnosu na prošlogodišnju katastrofalnu sezonu.

Srpski turisti koji su i ove godine, mahom iz jugoistočne Srbije, ali i Beograda, tradicionalno svoje desetodnevno letovanje provodili na severu Grčke u letovalištima Paralija, Stavros, Olimpik bič, Pefkohori, Platamon, Leptokarija, Asprovalta sumirajući utiske prvo što će vam reći jeste to da su cene u proseku više za oko 30 procenata. Poskupeo je smeštaj, hrana, a veće su i cene za rekvizite na plaži.

– Giros ide i do tri evra, a do sada je koštao između 2,30 i maksimalno 2,50, dok se ova „poslastica“ servirana u tanjiru plaća od četiri do šest evra. Poskupela su i pića, pa pivo košta od tri do šest evra, kafa od 1,5 do tri evra – objašnjava za Danas Nikola Savić iz Vranja, koji je bio na letovanju u Asprovalti.

On ipak kao kuriozum navodi naplaćivanje ležaljki na plaži na sat. To „parkiranje“ za dvoje turista koštalo je 10 evra, što znači da za šest sati boravka na suncu trebalo je platiti 60 evra. Grci kao stari trgovci brzo su uvideli da se „nova usluga“ ne isplati pa su odustali i sve prepakovali u cenu od 20 evra za dve ležaljke za ceo dan.

Retke su plaže bile gde je primenjivano staro pravilo „poručiš piće-dva“ i to bude cena za celodnevni boravak na parčetu plaže. Veće su i cene najama apartmana ali u zavisnosti od grada do grada. Stavros, tradicionalna „južnjačka baza“, za četvorokrevetni apartman zadržao je cenu od 30 do 35 evra, kako se krećete niže ka Halkidikiju tako cene rastu i prelaze 45, a dostižu i 70 evra za dnevni najam u zavisnosti od blizine plaže i drugih usluga. Klima se naplaćivala dodatno, kao i parking za automobile.

Manji broj turista, više cene, ipak nisu mogli da zadovolje sve prohteve, pa je ove sezone bilo i više posla za inače prethodnih godina neprimetnu grčku policiju. Od Vranjanaca koji su boravili u Pefkohoriju novinar Danasa saznaje da je preko noći nestao mercedes beogradskih registarskih oznaka.

– To su mogli da izvedu profesionalci, jer to traje tačno onoliko koliko i scena krađe skupocenog automobila u filmu „Južni vetar“. Očigledno da je auto bio „tipovan“ još kada je ušao u Grčku, pa se čekala samo lokacija gde će se zaustaviti. Malo je verovatno da je on takav u komadu izašao iz Grčke, a veća je verovatnoća da je odmah rashodovan i prodat u delovima u zavisnosti od potrebe naručioca – teorija je ovog vranjskog taksi vozača.

Petočlana porodica iz Vranja bila je šokirana kada je na parkingu čuvenog Trgovačkog mola „Kosmos“ u Solunu zatekla obijeni auto kome su burgijom probušene brave na vozačevim i suvozačevim vratima. Ostali su bez dva mobilna telefona i pet pasoša.

Policija je sačinila zapisnik, a potvrde o provalnom obijanju automobila i krađi pasoša koštale su ih 40 evra po osobi. Uz to morali su u naš konzulat, gde su im izdate privremene putne isprave, a čekajući nova dokumenta morali su da provedu još jedan dan neplanirano u Solunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari