Skupština 31. jula pre 75 godina formirala AP Vojvodinu 1Skupština Vojvodine Foto: N1

Na današnji dan pre tačno 75 godine izaslanici naroda Vojvodine su na svojoj Skupštini formirali autonomnu pokrajinu kao rezultat antifašističke borbe ujedinjenih i ravnopravnih jugoslovenskih naroda u kojoj su Vojvođani dali svoj prepoznatljiv doprinos, saopštio je danas Vojvođanski klub.

„Nakon odluke o formiranju autonomne pokrajine kao posebnog političkog subjekta, Skupština izaslanika naroda Vojvodine je odlučila da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi Srbiji kao članici buduće jugoslovenske federacije. Vojvođani su ovom odlukom potvrdili svoju raniju rešenost za zajednicu sa Srbijom, ali i svoje pravo da samostalno odlučuju o svojoj političkoj sudbini.“ – navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da je pomenuti događaj istorijska činjenica.

„Ostajući odani duhu jugoslovenskog antifašizma koji u Vojvodini odoleva uprkos višedecenijskim naporima desnih srbijanskih vlada i njihovih klero-fašističkih substruktura, Vojvođanski klub podseća i opominje da je autonomija Vojvodina uslov građanske i demokratske Srbije, a njeno negiranje primer otuđenja od vrednosti demokratskog i građanskog društva kojima ova država, barem deklarativno još uvek teži“ – saopštio je Vojvođanski klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari