Skupština Kosova usvojila zakon o slanju pripadnika BSK u misije u inostranstvu   1Ilustracija Kosovske snage bezbednosti Foto: mksf.org

Skupština Kosova usvojila je danas u drugom čitanju, sa 68 glasova za, Zakon o slanju pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga u inostranstvo u mirovne misije.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Beriša ocenio je da taj zakon zaslužuje da bude donesen jer će intenziviranje uloge vojske u spoljnoj politici, naterati Kosovo „da se svrsta u red država koje podržavaju svetski mir“.

„Moramo biti oprezni u pogledu izjava o učešću Snaga u različitim međunarodnim operacijama na osnovu operativnih sposobnosti koje imamo“, rekao je Beriša.

Šef poslaničke grupe ABK Besnik Tahiri, pozivajući se na izjavu premijera Kosova o slanju KBS-a u slučaju izbijanja sukoba u Ukrajini, rekao je takodje da treba biti oprezan sa javnim izjavama.

Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je da je učešće u međunarodnim operacijama od velikog značaja za ulazak KBS-a u NATO.

Povodom članstva BSK u NATO, Mehaj je rekao da ispunjavaju sve kapacitete.

„Što se tiče puta ka NATO-u, mi smo u procesu, ispunjavamo sve kapacitete, imamo plan tranzicije i ispunjavamo ga u saradnji sa našim partnerima, ali i ovde ima smisla učešće u međunarodnim operacijama“, rekao je on.

Skupština Kosova usvojila je i nekoliko zakona o ratifikaciji međunarodnih sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari