Skupština: Od 1. septembra obavezno intoniranje himne Srbije u školama 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Skupština Srbije usvojila je danas set zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima su izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima je propisano da se na početku školske godine, 1. septembra, u školama intonira himna Srbije „Bože pravde“.

Zakonom je propisano da će za neizvođenje himne na početku školske godine škola biti kažnjena novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojima je propisano da osnovne muzičke škole „izuzetno mogu da ostvaruju i program srednjeg muzičkog obrazovanja i vaspitanja“.

Izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisana je mogućnost ostvarivanja programa vaspitno-obrazovnog rada dvojezično, na stranom i srpskom jeziku, ili na stranom jeziku i jeziku nacionalne manjine.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je ranije da se izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju ovaj propis, u najvećoj meri, usklađuje sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da se to odnosi na proces uvođenja državne mature.

„Namera je da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter, odnosno potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama i kvalifikacioni karakter u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu“, rekao je Ružić.

Izmene i dopune Zakona o prosvetnoj inspekciji, između ostalog, odnose se na mogućnost nabavke službene odeće i obuće za prosvetne inspektore.

Poslanici su usvojili i Zakon o inovacionoj delatnosti, kojim se uspostavlja mreža naučno-tehnoloških parkova kao savetodavnog tela, unapređuje poslovanje Fonda za inovacionu delatnost i omogućava reforma Registra inovacione delatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari