Skupština slobodne Srbije: Ostavka Cvejića - moralan i očekivan čin 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (Arhiva)

Skupština slobodne Srbije saopštila je da je ostavka profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodana Cvejića na mesto člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) predstavlja moralan i očekivan čin, koji pokazuje da sa naprednjačkom vlašću nije moguće uspostaviti iole ozbiljan dijalog, a pogotovo ne dogovor koji će biti poštovan.

Kako navode, deo javnosti izbor Cvejića je doživljavao kao uspeh dijaloga kojeg su pojedine nevladine organizacije i političke stranke vodile sa vlašću uz posredstvo međunarodnih organizacija.

Sasvim je razumljivo, navode,  to što profesor Cvejić nije želeo da bude tek kozmetički činilac Saveta REM-a koji će biti prikazivan međunarodnoj zajednici kao faktor demokratizacije, a da se u radu ove institucije koja predstavlja rak-ranu našeg medijskog sistema – ama baš ništa ne promeni.

Izbor Olivere Zekić na mesto predsednice Saveta REM-a predstavlja još jedan snažan šamar medijskim profesionalcima, ali i svim građanima Srbije, on pokazuje da vlast neće odustati od toga da ovo regulatorno telo ne radi svoj zakonom utvrđen posao već da bude ono što je bio poslednjih godina – politički malj u rukama predsednika Srbije i njegovih stranačkih spin-doktora.

Skupština slobodne Srbije smatra da REM mora doživeti ozbiljan diskontinuitet u radu, koji će omogućiti da u njegovom savetu sede visokomoralni, časni stručnjaci a ne udvorice stranaka na vlasti.

Bez funkcionalnog regulatornog tela koje će raditi u interesu građana, štiteći ih od zloupotrebe medija, odnosno anticivilizacijske političke propagande, i omogućavajući im profesionalno i nediskriminatorno informisanje – ne može se govoriti o popravci medijskog sistema u Srbiji, navode iz Skupštine slobodne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari