Veroljub Arsić kritikovao Fiskalni savet 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Prepodnevni deo zasedanja Skupštine Srbije obeležio je niz kritika poslanika na račun predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića, iako je nadležni odbor predložio da se izveštaj tog saveta usvoji.

Kao i svaki put kada je u skupštini Pavle Petrović, u kritikama na račun njegovog rada prednjačio je poslanik SNS-a Veroljub Arsić.

On je ukazao da izveštaj nisu potpisala sva tri člana Fiskalnog saveta, a da Bojan Dimitrijević kao novi član saveta, nije učestvovao u kreiranju izveštaja.

Kao, kako je rekao, „vrhunski bezobrazluk“ ocenio je objašnjenje da Dimitrijević nije učestvovao u radu zato što nije bio član Fiskalnog saveta 2020. godine.

Petrović je više puta ponovio da se savet sastajao on lajn zbog pandemije, da nije hteo da Dimitrijeviću „nameće odgovornost za izveštaj u čijem kreiranju nije učestvovao“, ali da ga svakako, ako želi, može potpisati.

Arsić je i na to burno reagovao i naveo da je i skupština mogla „da kaže da se sastajala on lajn“ ali da to nije po Poslovniku, i ponovio da Petrović krši zakon i isključuje Bojana Dimitrijevića iz rada.

Posle nekoliko replika za kršenje Poslovnika javio je poslanik SPS-a Đorđe Milićević koji se obraćao Pavlu Petroviću vrlo oštro i direktno.

„Nemojte da potcenjujete Skupštinu i nije vam prvi put, to ste radili i sa vladom, zna se šta je čija odgovornost, a naša odgovornost je malo veća od vaše, jer nas biraju građani. Nemojte da govorite da je pandemija razlog što se niste sastali, hoćete da kažete da smo mi blesavi i neodgovorni, da kršimo mere“, rekao je Milićević.

Raspravu je prekinuo predsednik Skupštine Ivica Dačić podsetivši da je nadležni Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, predložio da se izveštaj Fiskalnog saveta prihvati, te da je o tome trebalo da raspravljaju na sednici odbora.

Poslanici o podršci Vučiću

Poslanici Skupštine Srbije podržali su danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića „u svemu što radi da sačuva mir na Kosovu“ i osudili nasilje nad srpskim narodom.

U delu sednice kada poslanici koriste pravo da zatraže obaveštenje ili objašnjenje od nadležnih institucija, poslanik sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu Milija Miletić osudio je „napade jedinice Rosu na nedužni narod na Kosovu gde je upotrebljena sila“ i dao podršku predsedniku.

„Velika podrška našem predsedniku i državnom vrhu da na najbolji način uradi sve što je dobro za narod Srbije“, rekao je Miletić.

On je još tri puta zahvalio Vučiću što je organizovao skup nesvrstanih „jer smo bili centar sveta“, a onda postavio pitanje da li se mogu izdvojiti veća sredstva za majke koje žive na selu.

Đorđe Milićević iz SPS-a rekao je da je danas centralno pitanje zaštita Srba i odgovoran odnos države i vlade prema tome, kao i neozbiljan odnos NATO i EU prema dešavanjima na Kosovu.

„Juče je predsednik hitno otišao u Rašku i rekao da će Srbija braniti svoj narod“, rekao je poslanik i ponovio „nedvosmislenu podršku predsedniku“, a vladu pozvao da zahteva reakciju EU.

Poslanik sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu Dragoljub Acković takođe je izrazio „podršku predsedniku u činjenjima da situaciju na Kosovu smiri i sagleda kako državnici sagledavaju i ne napravi potez koji može da nas skupo košta.“

On je ukazao na problem Roma koji žive bez dokumenata.

Muamer Bačevac iz SDPS-a pozvao je ministra Nenada Popovića da ispuni obećanje i pomogne „startap“ centru u Novom Pazaru, a poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Rozalija Ekres pitala je da li će novi Zakon o radu prepoznati rad od kuće.

Poslanici su juče razmotrili Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva.

Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Dejan Kesar osporio je pet kandidata za sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a njegov stranački kolega Uglješa Mrdić još dva kandidata „zato što ne ispunjavaju osnovne bezbednosne kriterijume“.

Kesar je osporio tužilačkog pomoćnika u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu Jelenu Srdanović, koja je predložena za sudiju Osnovnog suda u Loznici, sudijskog pomoćnika u Osnovnom sudu u Požarevcu Svetlanu Jović, koja je predložena za sudiju Osnovnog suda u Majdanpeku, sudijskog pomoćnika u Prekršajnom sudu u Beogradu Minu Borotu Ristić, koja je predložena za sudiju u ovom sudu.

Kesar je osporio i izbor sudijskog pomoćnika u Prekršajnom sudu u Zaječaru Milijanu Jovnaš koja je predložena za sudiju u ovom sudu, kao i sudijskog pomoćnika u Prekršajnom apelacionom sudu Natašu Rubežić, koja je predložena za sudiju u Prekršajnom sudu u Kraljevu.

Mrdić je osporio korisnice početne obuke na Pravosudnoj akademiji Ninu Atanacković Sulomar, koja je predložena za sudiju Osnovnog suda u Senti i Milanu Petrović, koja je predložena za sudiju Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci.

Kako je ranije najavljeno poslanici bi danas trebalo da se izjašnjavaju o tačkama dnevnog reda ove sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari