Slaba vakcinacija uzima danak 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Broj zaraženih korona virusom nastaviće da raste i sigurno će stići do četvorocifrenog broja, smatraju sagovornici Danasa – epidemiolozi Radmilo Petrović i Verica Ilić.

Oni ističu i da se ništa drugo nije moglo ni očekivati s obzirom na nedovoljan broj zaštićenih vakcinama na jednoj strani, i nepoštovanje protivepidemijskih mera na drugoj.

Dr Radmilo Petrović kaže da očekuje da već u avgustu broj zaraženih pređe 1.000 dok Verica Ilić napominje da iako je neizvesno do kog stepena i kojom dinamikom će se kretati porast broja obolelih, jasno je da nema dovoljno osoba koje imaju antitela da bi se širenje virusa zaustavilo.

– Ako uzmemo u obzir da imamo mali broj vakcinisanih, u odnosu na ukupan broj stanovnika, kao i jedan broj osoba koje nakon preležane bolesti imaju i dalje antitela, jasno je da to nije dovoljno za veću zaštitu. Broj novozaraženih ne bi trebalo da dostiže brojeve koje smo imali pre nekoliko meseci, sedam-osam hiljada, ali biće sigurno preko hiljadu – navodi dr Ilić.

Ona dodaje da iako na papiru imamo protivepidemijske mere, one nijednog trenutka nisu sprovođene kako treba.

– A to je isto kao i da nemamo nikakve mere. Jer kako možemo da sudimo o efektima mera i načinima na koji eventualno treba da budu menjane, ako zapravo nikad nisu ni primenjene – navodi dr Ilić.

Da je širenje virusa posledica neprimene mera, ističe i dr Radmilo Petrović.

– Više se niko živi ne pridržava osnovnih mera, kao što je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, ili održavanje fizičke distance. Što duže boravite nezaštićeni u zatvorenom prostoru i što ste okruženi većem brojem ljudi, šanse da se zarazite su veće. Povratak turista svakako igra ulogu, međutim uvođenje obaveznog PCR ili antigenskog testa ne bi u tom smislu bitno promenilo sliku. Ono što bi bilo najbolje jeste da oni koji se vrate sa odmora nekoliko dana se izoluju, bez obzira na to da li imaju simptome ili ne. Ako im se pojave simptomi, onda odmah da se jave u kovid ambulantu – navodi Petrović.

On smatra i da bi trebalo smanjiti broj osoba koje zajedno mogu da borave u istom prostoru sa sadašnjih 500 na 100, ali ograničiti vreme rada ugostiteljskih objekata do devet uveče.

Za sada se još uvek ne zna kada će Krizni štab, koji predlaže mere, imati sastanak, mada je epidemiolog Branislav Tiodorović najavio da bi to moglo biti ove nedelje. On je za kazao i da bi pooštravanje mera podrazumevalo skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, kao što je slučaj u Crnoj Gori, Grčkoj, Makedoniji – do 22 ili 24 sata, kao i smanjenje broja osoba koje mogu zajedno boraviti u istom prostoru na 200.

Povodom festivala u Guči koji treba da počne za dva dana, Tiodorović je kazao da je ovaj događaj dobio dozvolu Kriznog štaba za održavanje, uz primenu protokola koji podrazumeva da posetioci moraju imati ili potvrdu o vakcinaciji, ili o preležanom kovidu, ili negativan test.

Dr Verica Ilić međutim upozorava da iako je ovakav protokol jedino što može da se uradi ako se već festivali organizuju, veliko je pitanje kako će se kontrolisati njegova primena.

– Pitanje je i koliko su te mere osetljive i pouzdane da bi sprečile prenos virusa. Iz ugla epidemiologa, najsigurnije je da se festivali i ne održavaju – zaključuje Ilić.

Delta soja ima više nego što se misli

Povodom novih sojeva korona virusa, dr Verica Ilić navodi da je njihova pojava očekivana i prirodna.

– Mutacije se dešavaju jer virusi nailaze na različite stepene odbrane u različitim sredinama. Tako je nastao i delta soj koji je više zarazan i brže se širi, i koji je svakako zastupljeniji u Srbiji u odnosu na procenat koji se zvanično navodi. Da bi se procenilo prisustvo soja trebalo bi na svakih 50.000 testiranih sekvencirati 3.000 uzoraka. Mi radimo neuporedivo manje, tako da ako nešto ne tražite, ne možete ni da nađete – kaže dr Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari