Slavlje maturanata u Užicu: Trube, kolo i zastave, uprkos koroni (VIDEO) 1Foto: Oglasna tabla

Užički maturanti slavili su juče i danas završetak srednjoškolskog obrazovanja, ne obazirući se na epidemijske rizike i ograničenja, na koja ih niko, pa ni inspekcijske službe, nije „podsećao“.

Na nekoliko mesta u gradu – ispred srednjih škola, u Velikom parku, na Plaži i drugim lokacijama, orili su se zvuci trubačkih orkestara, čule se pištaljke, vijorile srpske zastave, igralo se Užičko kolo. Širiili se mirisi rakije i piva, podizale ruke sa tri prsta.

Sa šajkačama i u majicma sa oznakama odeljenja, škola i duhovitim porukama, maturanti, koje su podržali i neki od njihovih profesora, i prolaznici su mobilnim telefonima snimali slavljeničku atmosferu.

„Dobar električar umire od alkohola, loš od struje“, bio je jedna od poruka na na majicama maturanata.

Iako je u gradu epidemijska situacija mnogo bolja, nego prethodnih meseci, maturanti su, u žaru slavlja, „zaboravili“ na rizike od virusa korona, pa su pevali, igrali i grlili se, bez obzira na protivepidemijske mere.

Snimci sa njihovih proslava su se širili društvenim mrežama, sa kojih su stizali podrške i komentari.

„Tako treba, da vidi sav Balkan kako se igra u Srbiji! Živela naša lepa Srbija! Samo glavu gore i napred, vi ste budućnost. Svaka čast, malo je naroda da se k’o Srbi vesele! Neka svet vidi kako žive mladi. Bravo, to nam nedostaje, veselo! Srbijo, budi srećna sa ovakvom omladinom. Ova deca pojma nemaju o životu. Ojadiće ih Srbija i vlast. Ceo krizni stab i 2/3 parlamenta na aparatima, zbog vesti da omladina neće da se vakcinise, što u srpskom kolu dokazuju odbojnost od nametnute korone. Bravo omladino“, neki su od komentara na društvenim mrežama.

Dve gupe maturanata iz dveju različitih srednjih škola, slavili su na istom mestu i u isto vreme kod sportskih terena na Plaži. Nadjačavali su se pesmama i zvucima razlilčitih vrsta muzike, sa razglasa koji su sami doneli.

Grupa sa tribine je bila sklona narodnjacima i turbo-folku, a druga – drugačijoj vrsti muzike. U tom muzičkom inaćenju, mladi sa tribine, iako malobrojniji, bili su „jači“, pa je druga i veća grupa morala da bude strpljiva i da sačeka, ne bi li čula muziku po sopstvenom izboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari