Slepoj ženi oduzet glasački list 1

Na izbornom mestu u Jovana Ristića 1 slepoj ženi danas nije bilo omogućeno da glasa, jer joj je nakon prepirke oko njenog zahteva da tajno glasa oduzet listić.

Nevena Jovanović, koja je potpuno slepa, zahtevala je u svom izbornom mestu da joj se na bilo koji način omogući da sama zaokruži izbornog kandidata.

– Prvo sam pitala prisutne u tom prostoru, gde sam se faksimilom potpisala, mogu li mi na Brajevom pismu dati spisak onih koji su kandidati. Rečeno mi je da to nemaju, a zatim sam tražila da mi nekako omoguće da sama zaokružim za koga bih glasala, jer je to moje Ustavom zagarantovano pravo. Međutim, rečeno mi je da Ustav tako nešto slepima ne dozvoljava – kaže Jovanović.

Ona je potom tražila pisanu potvrdu zašto ne može tajno da glasa, na šta su joj odgovorili da po tu potvrdu može da ode u RIK. Posle te rasprave, kako tvrdi Jovanović, listić joj je oduzet iz ruke, a ona, „omalovažena i ponižena“, praktično izbačena napolje.

– Najviše me je pogodio trenutak kada mi je jedna gospođa otela listić iz ruke, jer nisam htela da im ga olako prepustim. Nisu mi kazali izlazi napolje, ali su me svojim nadređenim i primitivnim ponašanjem na neki način izbacili – navodi ona.

Nevena Jovanović je još pre mesec dana počela da se obraća institucijama i Gradskoj izbornoj komisiji sa molbom da joj se omogući tajno glasanje. Iz GIK-a, međutim, nije bilo odgovora. Kada je reč o slepim osobama, prilikom glasanja njihov listić popunjava personalni asistent. Takva praksa predstavlja narušavanje ustavnog prava na tajno glasanje, zbog čega se u zapadnim zemljama, ali i u regionu, slepim osobama omogućava da na Brajevom pismu pročitaju listu kandidata i sami, prema šablonima ili na neki drugi način, zaokruže ono što žele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari