Slikao Vulina bez maske, policija mu opkolila zgradu 1Foto: David Vujatović

U danu kada je u Srbiji registrovano skoro 2.500 zaraženih od korona virusa, ministar policije Aleksandar Vulin uslikan je kako sa obezbeđenjem izlazi iz frizerskog salona bez maske.

Slika je juče zaživela na društvenim mrežama iako je policija pod Vulinovom komandom pokušala da spreči njeno objavljivanje.

Naime, na Vračaru se prekjuče odigrala prava drama a stanovnici ulice Stojana Protića mislili su da se u njihovom kraju desilo masovno ubistvo jer su pripadnici interventne policije i patrole pod rotacijom opkolili zgradu pod brojem 28.

David Vujatović, apsolvent medicine, snimio je video zapis zgrade preko puta (broj 27) jer su ga privukli skupi automobili ispred frizerskog salona.

Kasnije se ispostavilo da je reč o ministru Vulinu.

Snimak je prosledio nekolicini prijatelja.

Sve se događalo oko 16 časova, a nepun sat kasnije policija mu je zakucala na vrata.

Slikao Vulina bez maske, policija mu opkolila zgradu 2

– Cela policijska stanica Vračar i interventna opkolili su mi zgradu pošto sam sa prozora svog stana slikao Vulina kako izlazi bez maske iz frizerskog salona. Kao da sam poslednji kriminalac, opkolili su zgradu i lupali i na moja, ali i na komšijina vrata. U prvi mah sam pomislio da se desilo neko masovno ubistvo. Lupali su snažno i vikali „otvaraj, policija“ – priča David za Danas.

Nakon što je otvorio vrata, tražili su mu ličnu kartu, ali on nije želeo da im da dok mu ne kažu razlog. Posle kraćeg ubeđivanja, rekli su mu da traže osobu koja je slikala Vulina.

– Rekao sam im da sam to ja i dao ličnu kartu. Rekli su mi da je Vulin štićena osoba i da ne sme da se slika ni sa prozora stana. Na moje pitanje – kako ga onda novinari slikaju i zašto traže lične karte po stanovima ako nemaju nalog za pretres, nisu dali odgovor već su rekli da im je tako naređeno. Takođe su kada su mi pogledali LK i izvršili određene kako su rekli „provere“, istu vratili te dok su odlazili istakli kako im je „Vulin nakon što su me proverili rekao da me ne pritišću“ – kaže naš sagovornik.

Pošto su ga proverili, inspektori u civilu se na tome nisu zaustavili već su mu tražili da pred njima obriše snimak.

– Jedan je gledao kako brišem video zapis a drugi je to snimao. Valjda kako bi to mogli da pošalju ministru kao dokaz da je materijal uništen. Međutim, ja sam slike i zapis prethodno poslao nekolicini prijatelja i sve iz telefona sam bez problema obrisao pred njima – ističe David.

Kaže da pred policijom nije imao strah kada je čuo o čemu se radi, ali da je cela njihova akcija koja je prethodila legitimisanju izazvala paniku među njegovim komšijama.

– Zamislite da se deo ulice blokira, da vam interventna i policijski automobili opkole zgradu a policajci upadnu u nju. Svi su osećali strah jer su mislili da se desio neki težak zločin i da se u zgradi krije ubica. Prestrašili su komšinicu koja živi u stanu iznad mog. Starija žena, udovica. I njoj su lupali na vrata jer nisu bili sigurni iz kog stana je napravljen snimak – kaže naš sagovornik. On je pozvao komšije iz ulice da mu dostave snimak „opsade“ njegove zgrade, ukoliko je neko od njih zabeležio.

David se pita da li je počinio neko krivično delo time što je sa svog prozora slikao političara i njegovu pratnju dok su izlazili iz frizerskog salona a pri tome nisu nosili maske, u danu kada je u Srbiji zabeležen rekordan broj zaraženih.

MUP: Provera u skladu sa procedurom

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova istakli su za Danas da se svako neovlašćeno fotografisanje i snimanje štićene ličnosti, ma o kome bila reč, proverava u skladu sa standardnom procedurom u zaštiti bezbednosti štićene ličnosti. „U konkretnoj situaciji, proverom je utvrđeno da je lice koje je vršilo neovlašćeno snimanje štićene ličnosti od ranije poznato policiji i da ima nekoliko prekršajnih i krivičnih prijava, kao i da je pravosnažno osuđeno za krivično delo ugrožavanje sigurnosti i trenutno je na uslovnoj slobodi. O događaju je obavešteno nadležno tužilaštvo“, istakli su iz MUP-a, dodajući da je na teren izašla jedna patrola Interventne jedinice i jedna redovna patrola Policijske stanice Vračar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari