Slikarka iz Zrenjanina oslikava futrole za mobilne telefone, nesesere i torbe 1Foto: privatna arhiva

Ukrasni jastuci, navlake za mobilne telefone, futrole, neseseri i torbe mogu da budu unikatni, posebno ako ih oslika zrenjaninska slikarka Nataša Živkov Stojkov.

Pored slikanja i izlaganja, Nataša se bavi pedagoškim radom, a u slobodno vreme izrađuje dekorativne predmete od tekstila.

Šetajuće slike zrenjaninske slikarke donose nežne slike rađene akrilnom tehnikom na platnu, svojevrsni zapis u putujućem formatu.

„Radim na keper platnu ili sirovom lanu, šije mi Valentina Stojkov, a radim akrilnim bojama i to sve može lepo da se održava i pere. Svašta se tu nađe, od jastučnica do nesesera, to je neka novina u mom radu. Galerija Aluz organizuje prodajne izložbe, pa onda i ja tako izlažem“, objašnjava Nataša Stojkov.

A zna li zrenjaninska publika da prepozna umentički rad, pitanje je na koje Nataša nema odgovor.

Slikarka iz Zrenjanina oslikava futrole za mobilne telefone, nesesere i torbe 2
Foto: M.P. / Danas

„Nisam sigurna da znaju da prepoznaju. Možda je to do novca, jer vidim da često pitaju zašto određena stvar toliko košta“, objašnjava Nataša.

Svoje radove izložila je i na novogodišnjem bazaru studija „Gospođica Mici“ u decembru, gde sa drugim umetnicama i autorkama predstavlja ono što radi.

Zrenjaninska umetnica je završila Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2001. godine, odsek slikarstvo, u klasi profesora Jovana Rakidžića.

Od 2002. godine radi kao nastavnica likovne kulture u dve osnovne škole u Zrenjaninu. Učestvovala je na nekoliko kolektivnih izložbi i članica je Udurženja ALUZ od 2018. godine.

Pre dve godine imala je samostalnu izloćbu u Zrenjaninu, u Galeriji ALUZ, gd eje predstavila ciklus kolaža pod nazivo „Glad“.

Kako je objasnila, to su radovi posvećeni kritici izveštačenog, svesnog i nesvesnog čovekovog ponašanja i samoljublja za koje Nataša Živkov da je u korenu skoro svih čovekovih odluka.

„Lajtmotivi u kolažima su narcisoidnost, egoizam, egocentrizam, pojam vremena, svesti, bića i njegove etike. Prikazujem kalupe u koje čovečanstvo stavlja svoje naraštaje. Predstvaljam patologiju estetike, disharmoniju čoveka u odelu koji razume samo jezik materijalnog i novo doba za koje nismo duhovno spremni“, onjašnjava Nataša Živkov Stojkov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari