Podrška istraživačkom novinarstvu i komisija za ocenu koliko je “žuta” štampa: Šta u programu SNS-a piše o slobodi medija? 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV (arhiva)

Ako je srpsko društvo regresiralo u nekoj oblasti pod vlašću Srpske napredne stranke to je onda sloboda medija.

Ilustracije radi, poslednji indeks slobode medija Reportera bez granica smestio je Srbiju na 91 mesto u svetu na listi na kojoj je rangirano 180 zemalja. U istom izveštaju, ali iz 2013. godine, Srbija je stajala na znatno boljem, 63 mestu u svetu.

Međutim, i tadašnja medijska slika za Srpsku naprednu stranku bila je “neprimerena evropskom putu Srbije”.

Naime, Srpska napredna stranka je u oktobru 2011. godine, ne mnogo pre raspisivanja izbora na kojima će doći na vlast, objavila programsku platformu pod nazivom – Bela knjiga “Programom do promena”.

U knjizi su bila pobrojana programska načela stranke, podeljena u 20 oblasti. Devetnaesto poglavlje nosi naziv – “Sloboda medija – osnov i uslov demokratije”.

Osim ocene da je tadašnja medijska slika neprimerena evropskom putu, u programu SNS-a se ističe da demokratija i građanska javnost može da postoji samo uz postojanje slobodnih i uređenih medija.

“SNS se zalaže za slobodu medija, institucionalnu podršku istraživačkom novinarstvu, kao i za preglednu vlasničku strukturu medija i izvora njihovog finansiranja, bilo da su u pitanju lokalni, ili regionalni mediji. Srpska napredna stranka će se zalagati za nezavisnost medija i novinarstva, uz poštovanje svih relevantnih zakona i kodeksa ponašanja, kako se ne bi ugrozile ostale demokratske vrednosti poput dostojanstva i prava na privatnost”, navodi se u Beloj knjizi SNS-a.

U programu se dodaje da SNS smatra da je potrebno razmotriti neophodnost postojanja ovolikog broja televizija sa nacionalnom frekvencijom, uz istovremeno pospešivanje i ubrzanje procesa digitalizacije u srpskim televizijama, kao i uvođenje internet televizija.

“U cilju povećanja životnog standarda i nezavisnosti novinara i medija, kao i razvoja štampe, Srpska napredna stranka će se boriti za ukidanje poreza na štampane medije, osim onih koje će nezavisan i stručni organ proglasiti ‘žutom’ štampom”, ističe se u programu uz dodatak da će svaki oblik cenzure i političkog uticaja na medije biće strogo sankcionisan.

Iako je od usvajanja ovog programa prošlo više od dvanaest godina, SNS nije smatrao da je potrebno da ga ažuriraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari