Slučaj "četničkog murala" u dvorištu šabačke škole dobio epilog: Konstrukcijom sakriven od pogleda dece 1Foto: K.V./Danas

Mural četnika u školskom dvorištu, sa navijačkim natpisom „četnici sever“ protiv koga su se pobunili roditelji i deo građana Šapca, zaklonjen je konstukcijom koja ga fizički odvaja od sportskog terena Osnovne škole „Stojan Novaković“ u Šapcu.

Reakcija nadležnih usledila je posle višednevnih apela i skretanja pažnje na problem od strane građana i medija.

„Zadovoljni smo rešenjem, iako zid nije prekrečen i mural trajno uklonjen, postavljena je konstukcija, pa je koliko toliko zaklonjen od pogleda dece“, kaže za Danas jedan od roditelja čije dete ide u ovu školu.

Sporno je bilo i to što zid na kome je mural oslikan, nije u vlasništvu škole, već pripada privatnom licu čije se dvorište graniči sa sportskim terenom.

„Prema našoj informaciji postavljanje konstrukcije usledilo je posle reagovanja Ministrstva prosvete. Vlasnik zida, kako smo čuli, nije dozvolio da se on prekreči, pa je Gradska uprava naložila da se problem reši na ovaj način“, kaže naš sagovornik.

Inicijativa građana proteklih dana izazvala je veliku medijsku pažnju, kao i žestoke polemike na društvenim mrežama.

„Imali smo priliku da vidimo kakve su podele nastale oko ovog pitanja, pa čak i primere govora mržnje na drušvenim mrežama. Zamislte, kada se odrasli tako ponašaju, šta bi ovakve stvari mogle da izazovu kod dece“, kaže ovaj roditelj.

Inicijativa je naišla na podršku jednog dela javnosti, građanskih udruženja, organizacija i pojedinih političkih stranaka, koji smatraju da ovakvim simbolima i porukama ipak nije mesto u školskom dvorištu.

„Veliko hvala svima koji su nas podržali u naporu da deci sačuvamo zdravo okruženje. Usuđujem se da verujem da i oni koji su mural oslikali, kao i oni koji su dali dozvolu za to, možda nisu dovoljno sagledali sve moguće posledice i koliko to može izavati podela i nasilja među decom. Na nama je da ih bar u osnovnoj školi poštedimo svega od toga“, zaključuje nas sagovornik.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari