Slučaj izjave o zabrani izvoza genetskog materijala iz Srbije: Kako su lekari razumeli Danicu Grujičić 1BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila je da bi Srbija trebalo da zabrani izvoz genetskog materijala. „Znate da su Rusi svojevremeno zabranili izvoz genetskog materijala van zemlje, mislim da i mi to treba da uradimo“, rekla ona, između ostalog, za TV Hepi i zbunila neke od naših najistaknutijih profesora iz oblasti ginekologije i akušerstva, perinatologije, urologije i andrologije.

Čak toliko kda je jedan od naših sagovornika ministarki zdravlja poručio da ostane „u teškoj onkologiji i da ne zalazi u genetski materijal“.

Na pitanje kako komentarišete zalaganje prof. dr Danice Grujičić, ministarke zdravlja, za zabranu izvoza genetskog materijala iz Srbije, prof. dr Slobodan Radulović, specijalista ginekologije i akušerstva, jedan od pionira vantelesne oplodnje u našoj zemlji, kaže:

– Naša Banka reproduktivnih ćelija u Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije uopšte ne funkcioniše otkako je osnovana. Prvo bi ona trebalo da počne da radi zbog jako velikog broja bračnih parova koji čekaju na taj materijal i primorani su da se snalaze na sve moguće načine.

Slučaj izjave o zabrani izvoza genetskog materijala iz Srbije: Kako su lekari razumeli Danicu Grujičić 2
foto pixabay

Prema njegovim rečima, „mnogo je važnije da to počne da radi, a ne da zabranimo nešto što ne postoji.“

– Mi genetski materijal nemamo ni za svoje pacijente. To je suština. Staitisika, po kojoj je u Srbiji oko 300.000 parova koji ne mogu da se ostvare kao roditelji, mnogo je gora jer mi ne radimo ozbiljna istraživanja da bismo mogli precizno da definišemo taj odokativni broj.

Prof. dr Snežana Rakić, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista perinatologije, kaže za Danas da ona ne zna na šta se odnosila izjava ministarke zdravlja.

– Na šta se odnosila ta izjava meni uopšte nije jasno. Jer svaka ćelija koja ide na dijagnostiku ima svoj DNK. Ne znamo na koji se genetski materijal ta njena izjava odnosi. Da li na reproduktivni materijal – jajne ćelije i spermatozoide, na embrione? Ako se odnosi na matične ćelije iz pupčanika, tu proceduru sve manje ljudi praktikuje jer se matične ćelije mogu koristiti i iz drugih tkiva. Eventulano, može samo da se odnosi na perinatalne genetske testove, ali se u tom slučaju uzima krv majke u kojoj se traži fetalna DNK. Analize se rade u inostranstvu – navodi ona.

Kako dodaje, zaboravila je na karcinome, odnosno kalupe tkiva u kojima, takođe, ima genetskog materijala.

– Što se tiče Rusa, mi nemamo mnogo veza sa ruskom medicinom. Oni svoje rezultate dosta drže u tajnosti. I kada je njihova literatura u pitanju, konkretno u vezi sa perinatologijom, nema dostupnih podataka o tome.

Prof. dr Aleksandar Milošević, urolog i androlog, koji se bavi muškim sterilitetom, takođe, ne zna na šta je prof. dr Danica Grujičić mislila.

– Koji mi imamo izvoz genetskog materijala? Ne razumem izjavu prof. dr Danice Grujičić. Ne možemo da zabranimo nešto čega nema. Sećam se naše ministarke iz mlađih dana. Bila je tad odlična lekarka, kao što je to i sad. Ona se bavi teškom onkologijom, jeste dobra u svom poslu, ali ne bi trebalo da se meša u genetski materijal – objašnjava taj stručnjak.

Prema njegovim rečima, ako ne zabranjujemo uvoz reporodukrivnog materijala, zašto bismo zabranili izvoz.

– Izvoz i uvoz genetskog materijala trebalo bi da bude koncentrisan na jajne ćelije jer ih nema dovoljno. Kada je reč o muškom reproduktivnom materijalu može se reći da je situacija mnogo bolja. Trebalo bi da razvijamo službu koja će se baviti čuvanjem genetskog reproduktivnog materijala – objasnio je prof. dr Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari