Slučaj "Potočari": Oslobođeni policajci koje je država tužila jer su govorili o tajnom snimanju skupa u Srebrenici kada je napadnut Vučić 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Viši sud u Beogradu doneo je danas oslobađajuću prvostepenu presudu u slučaju “Potočari”, saznaje Danas.

Država Srbija tužila je Milana Dumanovića i Mladena Trbovića zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Potočarima u Srebrenici 2015. godine kada je napadnut tadašnji premijer, a trenutno predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Kako saznajemo, tužlaštvo je tražilo po osam godina zatvorske kazne za Dumanovića i Trbovića, a očekuje se da će na ovu prvostepenu presudu uložiti žalbu.

Dumanović za Danas ističe da je iznenađen presudom, kao i načinom na koji je vođen ovaj postupak, ali da je siguran u ono što je presuda pokazala, a to je da su “potpuno nevini”.

– Tek sada će morati da se pokaže ko je kriv za ovakvu operaciju. Takođe, svi svedoci u ovom postupku moraju da odgovaraju za svoje postupke i krivična dela – naglašava Dumanović za naš list.

I advokat Vladimir Todorić, koji je zastupao Dumanovića, ističe za Danas da je znao da su policajci nevini, ali da nije očekivao ovakvu prvostepenu presudu.

– Ovo je velika pobeda nad svim onim što je trulo u policiji i tužilaštvu, koje je besramno tražilo po osam godina zatvora – naglašava Todorić.

Dumanović i Trbović su svojevremeno za Al Džaziru progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a na komemoraciji u Potočarima, nakon čega su 2016. godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, tadašnje sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, a kasnije državne sekretarke MUP-a.

Te krivične prijave su ubrzo odbačene, a Dumanović i Trbović su čak bili i uhapšeni.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari