Slučaj preminule zaposlene MUP: Prebačena u "Depo za policijski otpad" po želji Hrkalović, rešenje odobrio Stefanović 1Dijana Hrkalović, Nebojša Stefanović Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Rešenje po kojem je nedavno preminula molekularna biološkinja, Tamara Kačar, i jedna od najuglednijih DNK veštaka u Srbiji iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra (NKTC) degradirana na niže radno mesto doneto je 28. novembra 2018. na osnovu ovlašćenja tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

To rešenje (u koje je Danas imao uvid), koje je potpisao sada pokojni a tada pomoćnik ministra i načelnik Sektora sektora za vanredne situacije Predrag Marić, usledilo je nakon što je Kačar veštačila u slučaju “Durmitor” i svedočila na suđenju dvojici pripadnika „škaljarskog klana“.

Navodno je tadašnja državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović bila nezadovoljna njenim veštačenjem pištolja “škaljaraca”, pošto je na suđenju izjavila da je pronađen DNK i treće osobe.

Kačar je prekjuče pronađena mrtva ispred zgrade u kojoj je stanovala u beogradskom naselju Voždovac.

Prema pisanju medija, izvršila je samoubistvo skokom sa šestog sprata dok je njen maloletni sin spavao.

Kako ukazuje Nova.rs, Kačar je vodila pravnu bitku jer je želela da se vrati na stari posao sa kojeg je sklonjena.

Slučaj preminule zaposlene MUP: Prebačena u "Depo za policijski otpad" po želji Hrkalović, rešenje odobrio Stefanović 2

Obraćala se i sadašnjem ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu, ali bezuspešno.

“Glavni policijski inspektor Tamara Kačar, zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova, raspoređuje se sa 1. 1. 2019. godine na radno mesto Inspektor za upravljanje rizikom II u Sektoru za vanredne situacije, Uprava za upravljanje rizikom Odeljenje za planiranje i procenu rizika, Odsek za izradu plana zaštite od elemntarnih nepogoda utvrđeno pod rednim brojem 09. 5. 1. 2.2 u Pravilniku u unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Minisarstvu unutrašnjih poslova”, navodi se u rešenju po kojem je Kačar prebačena u Sektor za vanredne situacije.

Sa Kačar, u “Depo za policijski otpad” kako policajci zovu Sektor za vanredne situacije, prebačena je tada i njena koleginica iz NKTC-a Anđelka Vučetić Dragović.

Mediji su pisali da je rešenje o smeni uručeno Vučetić Dragović istog dana kada se sa svedočenja u slučaju „Durmitor“ vratila u kancelariju.

U novobeogradskom restoranu “Durmitor” uhapšeno je 1. juna 2017. godine 10 osoba za koje je sumnjalo da pripadaju “Škaljarskom klanu”.

Zbog nelegalnog držanja oružja optuženi su samo Mitar Muratović i Miloš Nilović zvani Runjo pošto su njihovi DNK tragovi pronađeni na dva zaplenjena pištolja.

Među optuženima je bio i Ilija Zec, koji je u maju 2018. na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na uslovnu kaznu od 10 meseci.

Nakon saslušanja Kačar, odnosno njene izjave da je pronađen i DNK trag treće osobe, podignuta je nova optužnica na kojoj se našao i Mališa Vućić.

Ovu optužnicu, podseća Nova.rs, Viši sud iz nekog razloga nikada nije potvrdio, već je nastavio s postojećim postupkom koji je rezultirao osuđujućom presudom za Muratovića i oslobađajućom za Nilovića.

U međuvremenu, Hrkalović je uhapšena i čeka 2. mart kada će joj početi suđenje za trgovinu uticajem.

Optužena je, između ostalog, da je uticala na kolege da opstruiraju istrage i krše zakon, a na teret joj se stavlja i da je sprečila da izveštaj o veštačenju telefona vođe kriminalnog klana Veljka Belivuka u postupku koji se zbog njega vodio zbog ubistva Vlastimira Miloševića 2017. blagovremeno bude dostavljen tužilaštvu.

Nagrađena 2016. godine

Tamara Kačar je 1. maja 2016. raspoređena na radno mesto Poslovi vođenja DNK i veštačenja u Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru Uprave kriminalnističke policije, navodi se u rešenju (u koji je Danas imao uvid) a koje je potpisao Vladimir Rebić, tadašnji v.d. direktora policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari