Službenim kolima u naprednjačku kampanju 1

U Posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva za borbu protiv korupcije u Novom Sadu stigli su prvi izveštaji od policije, kao i pojedinih javnih preduzeća u vezi krivičnih prijava Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA za zloupotrebu službenih vozila za vreme lanjskih izbora u Lučanima.

Krivične prijave prosleđene su Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije. Rukovodilac tog odeljenja Vidak Daković potvrdio je za Danas da konačno posle četiri meseca iz policije stižu informacije u vezi tih krivičnih prijava.

– U pojedinim predmetima dobili smo informacije od policije, a u nekima smo dobili direktno od predstavnika pojedinih javnih preduzeća. Još nije doneta nijedna odluka. Ima tu više stvari koje se traže – od podataka o samim vozilima, putnim nalozima itd. Pomaka ima, nešto nam je dostavljala policija, u jednom predmetu podnosioci prijava, a negde smo se direktno obraćali javnim preduzećima ili institucijama u zavisnosti od toga čije je vozilo – kazao je Daković za Danas. On je dodao da će o sudbini prijava biti obaveštena „Crta“ kao podnosilac krivičnih prijava, kao i javnost.

CRTA je podnela krivične prijave protiv odgovornih u 11 javnih preduzeća i organa iz nekoliko gradova – Novog Sada, Pančeva, Vršca, Kovina, Šida i Vrbasa zbog zloupotrebe položaja, jer je ustanovljeno da su tokom održavanja izbora prošle godine u Lučanima, u tom mestu, bila prisutna njihova službena vozila. Uz krivičnu prijavu tužilaštvu su prosleđeni i određeni dokazi – fotografije tih vozila snimljene u Lučanima 16. decembra, kao i njihove registarske tablice.

Reč je o preduzećima Toplana Novi Sad, javno komunalno preduzeće Lisje, Grad Novi Sad, Čistoća Novi Sad, Gradsko saobraćajno Novi Sad, Gradska uprava grada Pančeva, komunalno preduzeće Drugi oktobar Vršac, Poljoprivredna stručna služba Vrbas, Opštinska uprava Šid, Sportski savez opštine Šid, JKP Ivanjica. Kako nije izgledno da delatnost ovih preduzeća, odnosno njihovih vozila podrazumeva prisustvo u danu izbora u Lučanima, postoji osnovana sumnja da su zloupotrebljeni javni resursi i naneta imovinska šteta preduzeću u nepoznatom iznosu, naveli su iz CRTE u prijavama.

U Gradskoj upravi u Pančevu odgovorili su da su vozilo dali na korišćenje MZ Jabuka u Deliblatskoj peščari. Predsednik te MZ Slobodan Ilić kazao je ranije da je dao izjavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu povodom krivične prijave „Crte“, a boravak u Lučanima ovako objašnjava:

– Mi smo pobratimi sa MZ Parmenac već 30 godina i vrlo često se posećujemo. Išao sam sam tamo da obiđemo bedem protiv poplave. Tražio sam, ne znam tačno datum, vozilo od opštine. Uputio sam zahtev načelniku i dobio potvrdu da mogu da koristim vozilo – potvrdio je Ilić.

To je bio jedan od više desetina automobila iz raznih mesta Vojvodine i drugih krajeva Srbije koje su posmatrači „Crte“ zabeležili tog dana u Lučanima. Mediji su izveštavali o tome da su aktivisti SNS danima boravili u Lučanima i okolnim selima ubeđujući meštane da glasaju za listu koju je predvodio Aleksandar Vučić. Pritom su im pomagali u cepanju drva, čišćenju štala i hranjenju stoke, a sve to je bilo začinjeno pritiscima i defileom brojnih vozila sa i bez registarskih tablica.

Vučević ignoriše pitanja Danasa

Na zahtev Danasa da komentarišu krivične prijave direktori novosadskih preduzeća su uglavnom odgovarali da o tome ništa ne znaju, te da zbog toga ne mogu ništa ni da izjave. U Gradskoj upravi u Novom Sadu hrabro su otćutali, a gradonačelnik Miloš Vučević ignorisao je zahtev našeg lista da odgovori kako se vozilo Gradske uprave našlo u Lučanima baš na dan izbora, po čijem je nalogu tamo upućeno, sa kakvim ciljem, kao i koliko su iznosili troškovi tog putešestvija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari