Smrt biologije u prisustvu vlasti 1Foto: V. Andrić/ Danas

Svako ko je imao tinejdžera u kući zna da je većina seksualnost otkrila daleko pre osmog razreda, pre biologije, a posebno pre sociologije i psihologije; prosto prirodno, kao i njihovi preci, na isti način na koji će to činiti i potomci.

Uglavnom u sopstvenoj kući, sa i bez knjiga, televizora, interneta. Dve prilično uvijene rečenice u udžbeniku za osmi razred neće izmeniti ni njihove već stečene poglede na svet, niti doživljaj sopstvene i tuđe seksualnosti, niti obrasce ponašanja.

Ali, uz dobre nastavnike i vaspitače, prvo u kući, mogu im pomoći da shvate i prihvate ono što nauka već decenijama tvrdi – da homoseksualnost i transrodnost nisu nenormalno stanje, već prosto prirodno.

Rodiš se takav, kao što se neko rodi sa ljubičastim očima, neko sa prstom manje, neko kao genije i najvažnije je ne ubijati različitost, ne osuđivati, ne zatvarati u četiri zida, ni terati na duboku marginu društva.

Uostalom, svaki tinejdžer zna da je premijerka Srbije u nadirućem trećem mandatu homoseksualne orijentacije, javno deklarisana, šo bi trebalo da znači kako se u Srbiji, uprkos manjinskoj drugosti koju većina gleda podozrivo, može napredovati do samog vrha društvene hijerarhije.

Smrt biologije u prisustvu vlasti 2
Jelka Jovanović Foto: Luca Marziale / Danas

Pa čemu onda, u trećoj deceniji XXI veka, trećem milenijumu ove ere, povika biologiju? I šta je sledeći korak – u biologiji, za već unakaženu istoriju se zna. Hoće li opet neko pokušati da ukine Darvinovu teorija evolucije?

Što bi rekla reklama, kad ako ne sad, kad je teren već zaoran i zasejan semenom mržnje uoči i tokom Evroprajda. A onda bi. Valjda, prvo u poznavanje prirode i društva trebalo bi uvesti bezgrešno začeće i jednog tvorca vaskolikog sveta? Ispravnog, a kvarljivu robu ukloniti.

Izuzev, razume se, onih koji u sopstvenoj kući ili keliji siluju rođenu i tuđu decu istog pola, jer njihove „grehe“ ima ko da opere sve dok javno huču i hule, bacaju kletve i anateme, litijaše po ulicama terajući roditelje da se odriču dece, a decu da se stide sebe i sebi sličnih?

I sve to u prisustvu vlasti, ne samo one iz resora sile, nego i prosvetnih, koje podvijaju rep pred bukačima, čak i kad su svesni kakvu pustoš ostavljaju društvu i potomstvu.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.